Επενδυτική άπνοια στη Βόρεια Ελλάδα

Περαιτέρω άπνοια στο πεδίο των επενδύσεων και περαιτέρω μείωση εξαγωγών, τζίρου και προσωπικού το 2014 από τις επιχειρήσεις του βορειοελλαδικού τόξου είναι οι άκρως ανησυχητικές διαπιστώσεις και προσδοκίες των ίδιων των επιχειρήσεων της περιοχής, που καταγράφει νέα έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, η οποία κατατέθηκε στον πρωθυπουργό κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής.

 

Το πλέον ανησυχητικό μέγεθος, που αποτυπώνεται στην έρευνα γνώμης για τις οικονομικές προοπτικές και το επενδυτικό κλίμα στο βορειοελλαδικό τόξο, η οποία πραγματοποιήθηκε από 18 έως 26 Αυγούστου μεταξύ των επιχειρήσεων-μελών του Συνδέσμου, όπως επισημαίνεται σχετικά και από τους συντάκτες της, δεν είναι άλλο από την πρόσθετη επενδυτική άπνοια, καθώς το 65% των εταιρειών δηλώνει ότι δεν θα πραγματοποιήσει νέες επενδύσεις το επόμενο χρονικό διάστημα. Γενικότερα δε τα αποτελέσματά της αναδεικνύουν όπως τονίζεται-νια μία ακόμη φορά την τελευταία πενταετία το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η μεταποιητική βάση της περιφέρειας και την αναγκαιότητα άσκησης ουσιαστικής βιομηχανικής πολιτικής, με στόχο την αναδιάρθρωση της μεταποίησης σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

 

Παράλληλα, οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας, συμφωνά πάντοτε με την έρευνα, προβλέπουν σημαντική πτώση των βασικών τους μεγεθών για το 2014 σε σχέση με το 2013, καθώς το 52% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι αναμένει πτώση τζίρου της τάξης του 12%, πτώση εξαγωγών της τάξης του 10% -μόλις το 14% των επιχειρήσεων αναμένει αύξηση εξαγωγών της τάξης του 3%- και μείωση του αριθμού απασχολουμένων κατά 3%.

 

Κυριότερο «αγκάθι» στην καθημερινότητά τους που «καταγγέλλουν» οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις είναι το υπάρχον φορολογικό καθεστώς, με δεύτερο την παντελή έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και τρίτο την αδυναμία συμψηφισμού οφειλών κράτους και επιχειρήσεων. Στην τέταρτη και πέμπτη θέση βρίσκεται το υψηλό ενεργειακό και χρηματοοικονομικό κόστος και ακολουθούν η μη ουσιαστική άσκηση ελέγχου της αγοράς, η γραφειοκρατία των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, οι σχέσεις βιομηχανίας και λιανεμπορίου, η μη θεσμοθετημένη εξωδικαστική διευθέτηση των «κόκκινων δανείων» και οι ανολοκλήρωτες μεταφορικές και λοιπές υποδομές που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.

 

Οι προτάσεις

 

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της περιφερειακής βιομηχανίας, συμφωνά με τον ΣΒΒΕ, θα πρέπει να στηρίζεται σε έξι πυλώνες: ολομε αξιώσεις την εξωστρέφεια του εγχώριου παραγωγικού συστήματος σε αγορές υψηλού εισοδήματος, επανεξέταση-και μάλιστα σε βάθος- του μοντέλου διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής με την εγχώρια μεταποίηση, για την ταχύτερη ανάταξη της οικονομίας και την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων τύπου «εμπάργκο από τη Ρωσία», και ολοκλήρωση των πάσης φύσεως υποδομών (υλικών και άυλων) που σχετίζονται ευθέως και διευκολύνουν σαφώς κόστους ενέργειας, όπως επίσης και ενισχύσεις λειτουργικών δαπανών για την περιφερειακή βιομηχανία ζητήσαμε να αντιμετωπισθούν κατά προτεραιότητα από την κυβέρνηση εντός του Σεπτεμβρίου», τόνισε σχετικά ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)ΚυριάκοςΛουφάκης, που ζήτησε κατά τη συνάντηση άμεση επίλυση του κρίσιμου προβλήματος της ρευστότητας, διευρυμένο ρόλο για τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, επαναστόχευση και διαφοροποίηση των εξαγωγικών στόχων της χώρας και αναπτυξιακή προοπτική του λιμένα Θεσσαλονίκης, ενώ παρουσίασε την πρόταση που έχει υποβάλει ο ΣΕΒΕ μαζί με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για τη δημίου ργία ενός μηχανισμού που θα παρέχει εγγυήσεις προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με σκοπό την προχρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης εξαγωγικών επιχειρήσεων. Να μπει ένα τέλος στην υπέρμετρη φορολόγηση ζητά με υπόμνημά του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), το οποίο παρέδωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Το ΒΕΘ ζητεί άμεση μείωση του κόστους δανεισμού, καθιέρωση φορολογικού συντελεστή 15% και εξαίρεση των βιοτεχνικών επιχειρήσεων από τον ΕΝΦΙΑ.

 

«Κρίσιμη καμπή»

 

 Κατά τη συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, στην οποία συμμετείχε επίσης και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στον «οδικό χάρτη» και τα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να ακολουθηθούν για τη χρηματοδότηση της χώρας, δίνοντας έμφαση όπως επισημάνθηκε στη «Ν» από συμμετέχοντες στη σύσκεψη- στα επικείμενα stress tests των τραπεζών, όσον αφορά το θέμα της ρευστότητας. Τόνισε, επίσης, πως πηγαίνει στη ΔΕΘ σε μια κρίσιμη καμπή για τηχώρα, την ελληνική οικονομία και τη Βόρεια Ελλάδα. «Είναι μια κρίσιμη καμπή στην πορεία για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την έναρξη της διαδικασίας για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Φέτος η έκθεση συμπίπτει με μια περίοδο όπου για τη χώρα ζυγίζονται πολλά πράγματα», ανέφερε σχετικά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί κ.κ. Βαρβιτσιώτης, Κεφαλογιάννη, Ορφανός και Σταμάτης.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική