Επικοινωνία Μέρκελ-Πούτιν για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε «τη μεγάλη της ανησυχία» για την κατάσταση στην Ουκρανία στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η καγκελάριος «εξέφρασε στη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας τη μεγάλη της ανησυχία για την τεταμένη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και δήλωσε ότι αναμένει από τη ρωσική κυβέρνηση να επιδείξει ξεκάθαρα την επικύρωση της συμφωνίας της Γενεύης και ότι εργάζεται για την εφαρμογή της», σημείωσε ο Ζάιμπερτ στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου.

 

«Οι εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία είναι σοβαρές, ανησυχητικές. Αυτό που συνέβη μετά τη Γενεύη είναι απόλυτα απογοητευτικό, κυρίως από τη ρωσική πλευρά, δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε καμία πρόοδο», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

 

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ένα θέμα που αναφέρθηκε στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με ευρωπαίους αξιωματούχους μεταξύ αυτών και η Μέρκελ, ο Ζάιμπερτ δεν απέκλεισε τίποτε.

 

«Έχουν ήδη εφαρμοστεί κυρώσεις, όμως πρέπει να κοιτάξουμε τα γεγονότα. Στην περίπτωση που δεν αλλάξει τίποτε, είναι σημαντικό να είμαστε έτοιμοι για νέες» κυρώσεις, επιζητώντας παράλληλα τη διατήρηση του διαλόγου και αναζητώντας κάθε πιθανότητα για πολιτική λύση και βοηθώντας την Ουκρανία και τους πολίτες της, σχολίασε ο ίδιος.

«Η Ρωσία πρέπει δημόσια, ξεκάθαρα να δείξει ότι υποστηρίζει πλήρως την ανακοίνωση της Γενεύης και πρέπει να ζητήσει από τις ένοπλες φιλορωσικές ομάδες στην Ουκρανία να συμπεριφέρονται με ειρηνικό τρόπο και να καταθέσουν τα όπλα», είπε ο Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία επισημαίνοντας ότι οι δύο ηγέτες «αντάλλαξαν απόψεις για την κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία, αναφερόμενοι στην επιφυλακτικότητα των αρχών του Κιέβου να εφαρμόσουν τη συμφωνία της Γενεύης της 17ης Απριλίου».

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε έντονα τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Κιέβου να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στο νότιο τμήμα της χώρας», στη διάρκεια της συνομιλίας του με τη Μέρκελ, επισημαίνει το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το έργο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και την αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Οι ηγέτες των δύο χωρών υπογράμμισαν την ανάγκη να γίνουν το συντομότερο δυνατό συζητήσεις που θα αφορούν την ασφάλεια της παροχής και της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου, στις οποίες θα πρέπει να λάβουν μέρος η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία», κατέληξε το Κρεμλίνο. 

 

Πιέζει ο χρόνος "για να δοθεί τέλος σε αυτήν την τρέλα"
   
Πιέζει ο χρόνος "για να δοθεί τέλος σε αυτήν την τρέλα" στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αναφερόμενος στην τεταμένη κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της χώρας αυτής και στις αυξανόμενες εντάσεις με την Ρωσία.

"Δεν απομένει πολύς χρόνος για να δοθεί τέλος σε αυτήν την τρέλα", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Τύνιδα έχοντας δίπλα του τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς.

"Η Ρωσία οφείλει να σέβεται την εθνική κυριαρχία των άλλων χωρών όσο η ίδια μένει προσηλωμένη στην δική της εθνική κυριαρχία", δήλωσε παράλληλα ο Φαμπιούς.

"Υπάρχει μια κλιμάκωση στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Η Γερμανία και η Γαλλία, από κοινού, απευθύνουμε έκκληση για την αποκλιμάκωση" της κρίσης, πρόσθεσε.

Το Κίεβο κατηγόρησε την Μόσχα ότι θέλει να εξαπολύσει "έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο" υποστηρίζοντας τους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ