Επιμένει στα περί τρίτου ελληνικού πακέτου ο Ντε Γκίντος

Τη θέση του ότι η Ελλάδα πιθανώς θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης από τους ευρωπαίους εταίρους της επανέλαβε ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας είναι απίθανο να μπορέσει να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές δανεισμού ως τον Ιούνιο, οπότε και εκπνέει η παράταση της δανειακής της σύμβασης.

 

Ο ντε Γκίντος -οι δηλώσεις του οποίου περί διαπραγμάτευσης για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Αθήνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα διαψεύσθηκαν από την εκπρόσωπο του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ- επέμεινε ότι κάποια μορφή προγράμματος μοιάζει όλο και πιο πιθανό να υπάρξει.

 

Ο Ισπανός «τσάρος» επανέλαβε την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα αυτό θα κυμαίνεται από τα 30 δισ. ευρώ ως τα 50 δισ. ευρώ, ένα ποσό που είχε αναφέρει και στις προηγούμενες δηλώσεις του.

 

«Εάν η Ελλάδα δεν ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές μέχρι τον Ιούνιο (…) θα χρειαστεί να καταλήξουμε σε κάποιο άλλο είδος συμφωνίας με την Ελλάδα, είτε το αποκαλέσετε σύμφωνο, είτε συμφωνία, ή πρόγραμμα» είπε ο Ντε Γκίντος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη Βαρκελόνη και πρόσθεσε ότι του φαίνεται απίθανο η Αθήνα να καταφέρει να εξασφαλίσει μόνη της την αναχρηματοδότησή της σύντομα.

 

«Δώσαμε στους εαυτούς μας τέσσερις μήνες προκειμένου να δούμε ποια είναι η αληθινή κατάσταση, να δούμε πώς η Ελλάδα τηρεί τους όρους και να προσπαθήσουμε να εξακριβώσουμε τι θα ακολουθήσει (…), που βασικά είναι μια τρίτη συμφωνία διάσωσης» πρόσθεσε ο Ντε Γκίνδος.

 

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας διέψευσε τη Δευτέρα ότι η Αθήνα χρειάζεται μια νέα δανειακή σύμβαση με τους διεθνείς πιστωτές, ενώ η εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό.

 

Ο Λουίς ντε Γκόντος είπε σήμερα ότι το μέγεθος του τρίτου πακέτου για την Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν τις ανάγκες της Αθήνας για ρευστότητα και τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλει για την αποπληρωμή των φετινών δανειακών υποχρεώσεων της Αθήνας στο προσεχές συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, την ερχόμενη εβδομάδα.