Επιστρέφουν στα θρανία για να βρουν δουλειά -Άνεργοι και μετανάστες στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας

Στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας στρέφονται ολοένα και περισσότεροι, οι οποίοι είχαν διακόψει την υποχρεωτική εκπαίδευση, γιατί έπρεπε να δουλέψουν, για να συντηρήσουν την οικογένεια τους. Στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλος ο αριθμός των εγγραφών κυρίως νέων, ηλικίας 18 έως 27 ετών.

 

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άνεργοι, Ρομά, μετανάστες, πρώην τοξικομανείς), στις οποίες απευθύνονται κυρίως τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, έχουν αντιληφθεί ότι μόνον μέσω της παιδείας μπορούν να βγουν από τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Οι μετανάστες μαθητές δείχνουν μεγάλο ζήλο να μάθουν την ελληνική γλώσσα, ενώ οι Έλληνες, η πλειονότητα των οποίων είναι άνεργοι νέοι, εμφανίζονται αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν το γυμνάσιο, καθώς για οποιοδήποτε επαγγελματικό βήμα είναι απαραίτητο το απολυτήριο.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν σήμερα συνολικά επτά σχολεία δεύτερης ευκαιρίας στους δήμους Θεσσαλονίκης, Πυλαίας Χορτιάτη, Δέλτα, Κορδελιού-Ευόσμου και Λαγκαδά, όπου κατά μέσο όρο φοιτούν 20 με 23 μαθητές ανά τάξη.

“Οι μαθητές μας είναι ενήλικες, αλλά τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε με έκπληξη ότι πρόκειται κυρίως για νέους ηλικίας 18, 20 και 25 ετών, που είναι είτε μετανάστες που θέλουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα είτε Έλληνες που δεν έχουν δουλειά και χρειάζονται επειγόντως το απολυτήριο”, τόνισε η διευθύντρια του ΣΔΕ Πυλαίας-Χορτιάτη Αγορίτσα Παπαχατζή. Σημείωσε ακόμη ότι οι περισσότεροι νέοι εγγράφονται στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, επειδή στα 17 τους, ακόμη και στα 15, πιέστηκαν από το οικογενειακό περιβάλλον τους να δουλέψουν. “Σήμερα τα παιδιά αυτά είναι ηλικίας 23 ή 25 χρόνων και για οποιαδήποτε δουλειά χρειάζονται απολυτήριο γυμνασίου”, επισήμανε η κ. Παπαχατζή.

 

ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

 

Παρά το αυξημένο ενδιαφέρον για τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας τα περισσότερα στην παρούσα φάση λειτουργούν χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό. Και στη Θεσσαλονίκη τα προβλήματα, όπως εξήγησε η διευθύντρια του ΣΔΕ Πυλαίας-Χορτιάτη, εστιάζονται στους λίγους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς και στις καθυστερήσεις στην πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών.

Τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας -58 σε ολόκληρη την Ελλάδα- παρέχουν τη δυνατότητα σε όσους ενήλικες δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο γυμνασίου. Η διάρκεια της φοίτησης είναι δεκαοκτώ μήνες (δύο σχολικά έτη) και οι ώρες διδασκαλίας 25 την εβδομάδα. Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Οι απόφοιτοι των ΣΔΕ μπορούν να συνεχίσουν στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, γενικό λύκειο).

Τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας θεσμοθετήθηκαν το 1998. Αποτελούν θεσμό σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε αυτά διδάσκουν ειδικά καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί με αυξημένα τυπικά προσόντα.
Οι εκπαιδευόμενοι στην πλειονότητά τους ανήκουν στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και τα φτωχότερα οικονομικά στρώματα: άνεργοι, προστάτες μονογονεϊκών οικογενειών, Ρομά, άτομα που ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες, φυλακισμένοι -τα σχολεία των φυλακών ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

 

Δήμοι Δέλτα και Πυλαίας – Χορτιάτη: Οι εγγραφές συνεχίζονται

 

Στο δήμο Δέλτα το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας λειτουργεί από την 1η Σεπτεμβρίου στο χώρο του 2ου γυμνασίου Εχεδώρου (Αγίου Γεωργίου 9, Διαβατά). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για πληροφορίες με το διευθυντή του ΣΔΕ Χρήστο Άνδρα στο τηλέφωνο 6973099010 ή στο email sdedelta@sch.gr.

Στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη το ΣΔΕ θα λειτουργήσει στο προσεχές διάστημα καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό. Για υποβολή αιτήσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη διευθύντρια του σχολείου Α. Παπαχατζή στο τηλέφωνο 6945436649 ή να προσέλθουν στο Ιο γυμνάσιο Πυλαίας (στο τέρμα της γραμμής 11 Πυλαία του ΟΑΣΘ), όπου στεγάζεται το ΣΔΕ, καθημερινά κατά τις ώρες 5 – 8 το απόγευμα.

 

 

Πηγή: Μακεδονία