Έρχεται η Σταύρωση των φτωχότερων Ελλήνων

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ναι σε όλα λέει η κυβέρνηση στους δανειστές που δεν καταλαβαίνουν από τους λεονταρισμούς της κυβέρνησης και πιέζουν για νέα μέτρα καθώς βλέπουν ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει σε όλα μόνο και μόνο για κα κερδίσει την πολυπόθητη γι αυτήν αξιολόγηση.

Έτσι λοιπόν, όπως διαβάζουμε σε πολλά δημοσιεύματα, η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο δέχεται τις απαιτήσεις των δανειστών για νέα επαχθέστερα μέτρα, αλλά συμφώνησε να υποχωρήσει και στη δήθεν κόκκινη γραμμή που είχε θέσει για τα κόκκινα δάνεια. Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για συμφωνία που επήλθε χθες μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών με υποχώρηση φυσικά της ελληνικής πλευράς, κάτι το οποίο ήταν και αναμενόμενο, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της κυβέρνησης που δήθεν έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επέδειξε σκληρή και ανυποχώρητη στάση για να προστατέψει τα δικαιώματα των δανειοληπτών και τη κύρια κατοικία τους από τις τράπεζες, τους πλειστηριασμούς και τα distress funds.

Στη πραγματικότητα συνέβη το εντελώς αντίθετο. Η ελληνική πλευρά δέχτηκε ενάμισι χρόνο παράταση για πώληση κόκκινων δανείων στα funds, αντί για τρία που ζητούσε αρχικά. Ουσιαστικά πρόκειται όμως για ένα χρόνο παράτασης, εφόσον θα πωλούνται από 1.1.2018 και όχι από 1.1.2017 που δέχονταν οι δανειστές –δεδομένου και ότι το σύστημα αυτό δεν θα μπορούσε τεχνικά να είναι έτοιμο για να στηθεί και να λειτουργήσει πριν τα τέλη του 2016 ή τις αρχές του 2017. Δηλαδή οι δανειστές δέχτηκαν τη παράταση, όχι επειδή υποχώρησαν στον ανένδοτο και σκληρό διαπραγματευτικό αγώνα της κυβέρνησης και την αταλάντευτη θέση στο ζήτημα αυτό, αλλά απλά και μόνο επειδή το νομικό πλαίσιο για να δραστηριοποιηθούν τα distress funds στην Ελλάδα, δεν είναι ακόμα έτοιμο. Αν ήταν έτοιμο, τότε η πώληση των κόκκινων δανείων στα distress funds θα ξεκινούσε άμεσα, καθώς δεν θα υπήρχε, όπως και δεν έχει υπάρξει, η παραμικρή αντίδραση από την ελληνική πλευρά. Με λίγα λόγια, οι κύριες κατοικίες των δανειοληπτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, σώζονται προς το παρόν, επειδή δεν είναι έτοιμα να τα αρπάξουν τα κοράκια των distress funds.

Η ελληνική κυβέρνηση υποχωρεί σε όλα, καθώς θέλει να συζητηθεί, να περάσει και να κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη, ώστε να παρουσιάσει στους ιθαγενείς Έλληνες χάντρες και καθρεφτάκια ως επιτυχία και να πλασάρει σαν αναστάσιμο δώρο τη θετική αξιολόγηση. Ένα αναστάσιμο δώρο όμως το οποίο, βάσει των υποχωρήσεων που έχει ήδη συμφωνήσει να κάνει η κυβέρνηση, φέρνει νέα σκληρότερα μέτρα, μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης, που στη πραγματικότητα σημαίνουν έναν νέο Γολγοθά για όσους αγωνίζονται ήδη να επιβιώσουν και να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Πόσο μάλλον για όλους αυτούς τους χιλιάδες των Ελλήνων δανειοληπτών που πασχίζουν να σώσουν τη κύρια κατοικία τους από τράπεζες, πλειστηριασμούς και distress funds, για να μην βρεθούν στο δρόμο μαζί με τα παιδιά και τις οικογένειές τους, ακριβώς όπως βλέπαμε στις τηλεοράσεις να γίνεται στην Ισπανία. Δυστυχώς τέτοιες σκηνές θα ζήσουμε πολύ σύντομα και στη χώρα μας, με τα ΜΑΤ και την αστυνομία να πετάνε στο δρόμο φτωχούς ανθρώπους για να τους αρπάζουν τα σπίτια τα distress funds. Θα βλέπουμε τα ΜΑΤ και την αστυνομία να λειτουργούν ως μπράβοι των ξένων και των distress funds, και την ελληνική κυβέρνηση να μιλάει για σωτηρία της οικονομίας και των τραπεζών. Τώρα, πώς μπορεί να σώζεται η οικονομία της χώρας με το να πετιούνται στο δρόμο φτωχές οικογένειες, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας το εξηγήσει πολύ καλά η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησή μας, γιατί είναι εντελώς ακατανόητο. Δυστυχώς αυτά δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά θα είναι η πραγματικότητα στη χώρα από την 1.1.2018.

Μέχρι τότε όμως θα πρέπει οι Έλληνες φορολογούμενοι να παλέψουν με μια νέα και μάλιστα πολύ οδυνηρή πραγματικότητα που θα έρθει αμέσως μετά την Ανάσταση. Κι αυτό γιατί, παρά τις αλλεπάλληλες υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι δανειστές δεν έδειξαν να κάμπτονται στις απαιτήσεις τους για τη νομοθέτηση «εδώ και τώρα» των μέτρων 3,6 δισ. ευρώ και σήμερα θα αποφασίσουν αν θα δεχθούν άλλες εναλλακτικές ή αν οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο. Την ίδια ώρα, μεγαλώνει και ο λογαριασμός για το βασικό «πακέτο» των 5,4 δισ. ευρώ, το οποίο διαπραγματεύεται εδώ και μήνες η κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση. Τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο και για σενάριο με αφορολόγητο 8.900 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε παιδί. Έτσι μισθωτός με δύο παιδιά θα μπορούσε να δικαιούται το αφορολόγητο των 9.090 ευρώ που προβλέπει το νομοσχέδιο Τσακαλώτου, έναντι των 8.182 που προβλέπει η πρόταση του ΔΝΤ και 9.545 που ισχύει σήμερα για τον άγαμο.

Η ελληνική κυβέρνηση διατείνεται ότι προσπαθεί να έχει κυρίως εισπρακτικά μέτρα και ελάχιστες έως καθόλου περικοπές δαπανών, μισθών και συντάξεων. Μέτρα όπως, η επιβολή ΦΠΑ 24% αντί 13% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης, η αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%, μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων σε καύσιμα, αυτοκίνητα κ.ά., κατάργηση φοροαπαλλαγών. Αλλά, θεωρείται μάλλον αδύνατο να μην δεχτεί και σκληρά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές, όπως μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο με μειώσεις ή και νέες μειώσεις συντάξεων.

Κατά τα άλλα, με την αξιολόγηση θα έρθει η Ανάσταση της οικονομίας. Αλλά αφού πρώτα έχει έρθει η Σταύρωση και ο θάνατος των φτωχότερων Ελλήνων πολιτών.