Έτοιμο στα τέλη Σεπτεμβρίου το κτίριο της Αναγεννήσεως

Το κτίριο συνιστά τον… ορισμό τα καθυστέρησης αφού επί χρόνια παρέμενε εγκαταλειμμένο στη φθορά του χρόνου, είτε λόγω προβλημάτων στη ροή της χρηματοδότησης, είτε λόγω προβλημάτων με την παλιά εργολαβία.

Είναι ενδεικτικό ότι αν και οι εργασίες αναπαλαίωσης είχε ξεκινήσει το 2006 με χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού, σήμερα εν έτει 2014, το κτίριο παραμένει κλειστό. 

 

«Η αλήθεια είναι ότι το κτίριο αυτό “ταλαιπωρήθηκε” από προβλήματα τα οποία δεν αναμένονταν. Πρόσφατα, για παράδειγμα, αίτια για νέα καθυστέρηση στην παράδοσή του αποτέλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις του Ιουλίου, που είχαν cos αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι υπόγειοι χώροι του διατηρητέου» τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέας Κουράκης.

 

Στόχος, πλέον, είναι τα «Δημήτρια», καθώς επιθυμία της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης είναι το κτίριο να φιλοξενήσει εκδηλώσεις του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού, που επισήμως ξεκινά στις 25 Σεπτεμβρίου.

 

Καθυστερήσεις

 

Το μοναδικής ομορφιάς διατηρητέο κτίριο θυμίζει πραγματικά “γεφύρι της Άρτας”. Παρότι η όψη του κτιρίου έχει αποκατασταθεί εδώ και χρόνια, το διατηρητέο για χρόνια παρέμενε κλειστό. Οι εργασίες αναπαλαίωσης ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2006. Κατά τη διάρκεια τους, αποκαλύφθηκε ο εκπληκτικός διάκοσμος σε τοίχους και ταβάνια, ο οποίος και αναδεικνύεται. Ωστόσο, κάποια στιγμή, οι εργασίες σταμάτησαν, αφού σταμάτησε και η χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ήταν αρχικά αρμόδιο για την αναπαλαίωση του κτιρίου. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου έφτανε τα 1,3 εκατ. ευρώ. Τα πρώτα προβλήματα στη ροή της χρηματοδότησης παρουσιάστηκαν το 2008, ενώ το 2009 έφτασε στους αρμόδιους του δήμου η τελευταία δόση, με αποτέλεσμα το κτίριο να παραμείνει εγκαταλειμμένο στη φθορά του χρόνου για χρόνια. “Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου το 2011, καμία εργασία δε γινόταν στο κτίριο καθώς υπήρχαν προβλήματα στην τότε εργολαβία. Εμείς λύσαμε την προβληματική αυτή εργολαβία και προχωρήσαμε τμηματικά το έργο με τρεις μικρές εργολαβίες, μία για τον εσωτερικό διάκοσμο, μια για τον αύλειο χώρο και μία για τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις, η οποία και ολοκληρώνεται”, εξηγεί ο κ. Κουράκης.

 

Στολίδι στα δυτικά Το κτίριο χτίστηκε μεταξύ 1900-1910 και είναι ένα από τα εναπομείναντα δείγματα αρχιτεκτονικής της πόλης πριν από την πυρκαγιά του 1917. Οικοδομήθηκε από Βούλγαρο ιδιοκτήτη και αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει τις υπηρεσίες του βουλγάρικου προξενείο. Το 1927 πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Πετρίδη και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία μέχρι και τη δεκαετία του ’60. Στη συνέχεια στέγασε γραφείο μεταφορών και αποθήκη υλικών, αλλά, όταν εγκαταλείφθηκε, κατέληξε να αποτελεί κατάλυμα για αστέγους. Το 1984 το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε αυτό το κτίριο έργο τέχνης, ενώ η αρχική μελέτη για την αποκατάσταση ξεκίνησε την περίοδο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσαςτο 1987 και ολοκληρώθηκε το 2001. Ο δρόμος για την αναπαλαίωση του ξεκίνησε μετά από επικαιροποίηση της σχετικής μελέτης το 2006.

 

 

Πηγή: Αγγελιοφόρος