Ευρύτατη συμπαράταξη πολιτών Καλαμαριάς για τα στρατόπεδα «Κόδρα» και «Νταλίπη»

Στο ΣτΕ προσέφυγαν σήμερα, Δευτέρα, 16.3.2015,  21 πολίτες και 1 τοπικός σύλλογος του Δήμου Καλαμαριάς προερχόμενοι από διάφορους πολιτικούς χώρους και διαφορετικών ιδεολογικών προσανατολισμών με μοναδικό κίνητρο την αγωνία για την τύχη των χώρων του  πρ. Στρατοπέδου Κόδρα και του Στρ. Νταλίπη ενόψει της εφαρμογής σημείων του νέου αναθεωρημένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τους χώρους αυτούς.

 

Συγκεκριμένα με την προσφυγή τους διαμαρτύρονται:

 

Α. Διότι το ΥΕΘΑ καθίσταται «υπερόργανο» χάραξης πολεοδομικής και περιβαλλοντικής πολιτικής , καθώς καμία μελέτη δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη «σύμφωνη γνώμη» του, ακόμα και σε ιδιοκτησίες τρίτων , όπως πχ. στο πρ. Στρ. Κόδρα που  υπάρχουν ιδιοκτησίες του Ελλ. Δημοσίου και του Δήμου Καλαμαριάς.

 

Β. Διότι, με συγκεκριμένες διατάξεις επιτρέπεται η ανέγερση πχ. «ανοιχτού θεάτρου» και η στέγαση δημοσίων υπηρεσιών , που θα έχει ως άμεση συνέπεια την δραστική μείωση του ελεύθερου αδόμητου χώρου και του ποσοστού πρασίνου, ενώ μηδενίζεται ο ρόλος της δασικής υπηρεσίας.

 

Γ.  Επιτρέπεται η «πολεοδόμηση» (χωρίς να αποκλείεται η ανέγερση πολυκατοικιών κλπ. ) τμήματος του Στρ. Νταλίπη, κάτι που καθιστά ανέφικτο στο μέλλον το αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης για απόδοση του Στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία «αδόμητου», καθώς η περιοχή εκείνη είναι πολεοδομικά επιβαρυμένη.

 

Την αίτηση υπογράφουν αυτοδιοικητικά και συνδικαλιστικά στελέχη, επιστήμονες, άνεργοι, άνδρες και γυναίκες, ελεύθεροι επαγγελματίες , συνταξιούχοι , στελέχη του «γονεϊκού κινήματος», αλλά και μία δημοτική σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης επικεφαλής της οικολογικής παράταξης!

 

Η «Ρ.Ε.Κ.Κ.» με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία ΚΑΛΕΙ τους πολίτες  της Καλαμαριάς , το Δήμο, αλλά και όλους τους υπόλοιπους φορείς να δείξουν αυξημένη προσοχή και ενδιαφέρον για την τύχη των χώρων αυτών , ενώ ΔΗΛΩΝΕΙ ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα φέρει ψηφισμα με το οποίο θα ζητά την απόδοση  των χώρων αυτών στην τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να εξασφαλιστούν ελεύθεροι χώροι και περισσότερο πράσινο για καλύτερη ποιότητα ζωής!  

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr