Φοροδιαφεύγουν οι τράπεζες αλλά όλοι κυνηγάνε τους δανειολήπτες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι τράπεζες ζητούν φορολογικά κίνητρα για διαγραφές. Ζητούν  να διπλασιασθεί ο χρόνος απόσβεσης της ζημιάς από διαγραφές. Όμως το κόστος θα κληθεί να πληρώσει το Δημόσιο, δηλαδή ο φορολογούμενος πολίτης. Το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των διαγραφών θα πρέπει να διενεργηθεί κατά την επόμενη τριετία. Στην περίπτωση, όμως, που μια τράπεζα εμφανίσει ζημιές από την τρέχουσα χρήση και επομένως δεν μπορεί να συμψηφίσει την αναλογούσα αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, ενεργοποιείται η εγγύηση του Δημοσίου, το οποίο πρέπει να καλύψει υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Για να υλοποιηθεί το πλάνο μείωσης των κόκκινων δανείων κατά 43 δισ. ευρώ, τα επόμενα τρία χρόνια, οι τράπεζες ζητούν να μπορούν να αποσβέσουν τη φορολογική ζημιά από τη διαγραφή σε ορίζοντα δεκαετίας ή και μεγαλύτερο.

Πολύ καλά κάνουν οι τράπεζες και ζητούν ελαφρύνσεις. Ας μας πουν όμως οι τράπεζες, τον ν.128/75 που είναι φόρος που εισπράττεται για λογαριασμό του δημοσίου, τον αποδίδουν στο κράτος; Η απάντηση είναι όχι. Γι αυτό και συνεχίζεται η απίστευτη καταλήστευση των δανειοληπτών. Το συγκεκριμένο φόρο, σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο που ισχύει από το 1975, οφείλει να καταβάλλει η τράπεζα και όχι ο πελάτης. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι τράπεζες παρανομούν και απέναντι στο κράτος και απέναντι στον δανειολήπτη. Ο νόμος επιβάλει μια ποσοστιαία επιβάρυνση στα πάσης φύσεως επιτόκια καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων.

Τι γίνονται λοιπόν όλα αυτά τα χρήματα που έπρεπε να καταθέτουν οι τράπεζες στο ελληνικό δημόσιο από το 1975; Πού τα καταχωνιάζουν οι τράπεζες; Γιατί δεν το δηλώνουν στο ελληνικό δημόσιο όπως οφείλουν με συγκεκριμένο έγγραφο που πρέπει να περιλαμβάνεται σε κάθε δανειακή σύμβαση που υπογράφουν; Και γιατί κανείς δεν επεμβαίνει για να δει τι γίνεται στη πραγματικότητα; Γιατί η ελληνική δικαιοσύνη επιλέγει να κλείνει τα μάτια σε τέτοιες παράνομες πρακτικές που μεταχειρίζονται οι τράπεζες; Πότε επιτέλους, αυτό το κράτος, που για όλα τα δεινά που το έχουν βρει, θα σταματήσει να δείχνει με το δάχτυλο ως υπεύθυνους για όλα τους δανειολήπτες και θα επιρρίψει την ευθύνη στους πραγματικούς παρανομούντες που δεν είναι άλλοι από τις τράπεζες;