Φουσκωμένοι μέχρι και 40% οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

«Καίνε» οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί της ΔΕΗ που φτάνουν αυτές τις μέρες στα νοικοκυριά και περιλαμβάνουν τις χρεώσεις για τις καταναλώσεις ρεύματος της χειμερινής περιόδου.

 

Καλούνται να πληρώσουν ποσά υψηλότερα ακόμη και κατά 40% λόγω της αυξημένης χρήσης ενεργοβόρων ηλεκτρικών σωμάτων θέρμανσης, εξαιτίας της αλλαγής των τιμολογίων του περασμένου Ιουλίου με επιπτώσεις που τώρα γίνονται περισσότερο εμφανείς αλλά και της ανατίμησης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

 

Το… παράδοξο του γεγονότος των… καυτών λογαριασμών είναι ότι σε περίοδο ύφεσης και πτώσης των τιμών των καυσίμων αλλά και τεράστιας εξοικονόμησης κόστους της ΔΕΗ που αγγίζει και το 40%, οι εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές δεν βλέπουν να μειώνονται τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνη.

 

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από έρευνα του «Εθνους» κατόπιν διαμαρτυριών αναγνωστών της εφημερίδας, τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους οι λογαριασμοί της ΔΕΗ φτάνουν «φουσκωμένοι»:

 

1. Αυξήθηκε η χρήση των ηλεκτρικών σωμάτων θέρμανσης, λόγω και του ιδιαίτερα βαριού χειμώνα. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα και με στοιχεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ότι η συνολική ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου ανέβηκε κατά 7,3% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Για τους καταναλωτές χαμηλής και μέσης τάσης η αύξηση ήταν της τάξης του 7,6%.

 

2. Τον Ιανουάριο τέθηκε σε ισχύ η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την οποία αυξήθηκε κατά περίπου 3% το ΕΤΜΕΑΡ. Συγκεκριμένα, για τα νοικοκυριά ανέβηκε στα 0,02714 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,02630 ευρώ. Ετσι, σε υπαρκτό παράδειγμα που είναι στη διάθεση της εφημερίδας, ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 830 κιλοβατώρες προ της αύξησης του τέλους πλήρωσε 21,83 ευρώ.

 

Μετά την αύξηση και με άνοδο της κατανάλωσης στις 1.307 κιλοβατώρες, λόγω χρήσης ηλεκτρικών σωμάτων, θα καταβάλει 35,48 ευρώ, ήτοι 13,65 ευρώ περισσότερα. Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ έχει καταθέσει, έστω και αργοπορημένα, τροπολογία με την οποία η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ δεν θα ισχύει και τα επιπλέον ποσά θα συμψηφιστούν στους επόμενους λογαριασμούς.

 

3. Τον περασμένο Ιούλιο, λόγω ευρωπαϊκών οδηγιών, η ΔΕΗ κατάργησε τη χαμηλότερη κλίμακα χρέωσης που ήταν 0,077 ευρώ ανά κιλοβατώρα για ενέργεια (από 0 έως 800 κιλοβατώρες). Πλέον αυτές οι καταναλώσεις τιμολογούνται με την επόμενη κλίμακα (801 έως 2.000 κιλοβατώρες) που είναι στα 0,0946 ευρώ. Οσοι λοιπόν έκαιγαν μέχρι 800 κιλοβατώρες και φέτος λόγω του χειμώνα ανέβασαν κατανάλωση γνωρίζουν αύξηση της τάξης του 11,5% Αλλά και εκείνοι που κατανάλωσαν μέχρι 800 κιλοβατώρες πάλι έχουν την ίδια αύξηση.

 

Μαζί με αυτές τις αλλαγές επηρεάστηκαν και οι «ρυθμιζόμενες χρεώσεις». Δηλαδή τα τέλη για το δίκτυο μεταφοράς και διανομής. Αυτά έχουν παραμείνει σταθερά μεν, αλλά με την αυξημένη κατανάλωση ρεύματος τα τελικά ποσά ανεβαίνουν (πολλαπλασιάζεται η χρέωση με την κατανάλωση).

 

Στο προαναφερόμενο παράδειγμα το τελικό ποσό των «ρυθμιζόμενων χρεώσεων» αυξήθηκε από τα 50,36 ευρώ στα 80,60 ευρώ και το ποσό του ηλεκτρικού ρεύματος από τα 77,16 στα 131,78 ευρώ. Μαζί με τα δημοτικά τέλη ο λογαριασμών των 835 κιλοβατωρών που ήταν στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου 143 ευρώ εκτινάχθηκε στο τέλος του Απριλίου στα 205 ευρώ.

 

Πηγή: Έθνος