Γενναιόδωρη την πρόταση των Θεσμών χαρακτηρίζει εκπρόσωπος του Σόιμπλε

«Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει ίδια: θέλουμε η Ελλάδα να μπορέσει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. Επαναλαμβάνω αυτό που είπε η Καγκελάριος στο Ελμάου, ότι θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης, αλλά κάναμε και την ξεκάθαρη δήλωση ότι η αλληλεγγύη από πλευράς των ευρωπαϊκών χωρών και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, απαιτεί από την άλλη πλευρά η Ελλάδα να προτείνει και να υλοποιήσει μέτρα», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα πρέπει, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να συμφωνήσει με τους τρεις Θεσμούς ένα πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων, το οποίο θα πρέπει συνολικά να φέρει το αναγκαίο δημοσιονομικό και διαρθρωτικό αποτέλεσμα – και πρέπει να εξηγήσει με ποια μέτρα θέλει να το πετύχει».

 

«Προσπαθούμε με όλα τα πολιτικά μέσα που διαθέτουμε ώστε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. Εναπόκειται στους Έλληνες να καταλήξουν σε συμφωνία με τους τρεις Θεσμούς. Δυστυχώς πέρασαν πάλι κάποιες μέρες χωρίς η ελληνική πλευρά να υποβάλει τις δικές της επαρκείς προτάσεις», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ και, απαντώντας σε ερώτηση, εάν ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα απειλούσε την συνοχή της ΕΕ, σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε εικασίες. «Το ευρώ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα και οι προσπάθειές μας για το ευρώ είναι πάντα και προσπάθειες για την ενότητα και την σταθερότητα της Ευρώπης», ανέφερε.

 

«Είναι προφανές ότι, καθώς το τρέχον πρόγραμμα εκπνέει στις 30 Ιουνίου, ο χρόνος πράγματι στενεύει», πρόσθεσε από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ο Μάρτιν Γιέγκερ: «Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν κληθεί τώρα να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί. Οι τρεις Θεσμοί το έχουν ήδη κάνει. Εναπόκειται αποκλειστικά στην ελληνική πλευρά να συμφωνήσει με την γενναιόδωρη πρόταση των Θεσμών και να αναλάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις», τόνισε και διευκρίνισε ότι σε ό,τι αφορά τον χρόνο, δεν θα είναι το Βερολίνο το εμπόδιο (ενν. την διαδικασία στην γερμανική Βουλή). «Προέκυψε πάλι χάσιμο χρόνου λόγω ελληνικής αδράνειας. Ο χρόνος στενεύει. Θα δούμε εάν την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup καταφέρουν να βρουν μια κοινή λύση», πρόσθεσε.

 

Κληθείς να απαντήσει εάν ένα νέο «κούρεμα» χρέους θα αποτελούσε επιλογή για την γερμανική κυβέρνηση, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν πρόκειται για διμερείς αποφάσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, αλλά για συζητήσεις μεταξύ των τριών Θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες πρέπει να φθάσουν σε θετική ολοκλήρωση. «Το θέμα είναι η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις προτάσεις, στην κοινή θέση την οποία υπέβαλαν οι τρεις Θεσμοί. Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο μέσα στα επόμενα χρόνια θα πετύχει τα απαραίτητα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά αποτελέσματα», δήλωσε.