Γολγοθάς για τα κόκκινα δάνεια

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Αργεί ακόμα η Μεγάλη Εβδομάδα για τους Ορθόδοξους, αλλά ο Γολγοθάς για τους δανειολήπτες είναι πολύ πιο κοντά. Και αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά τις 27 Μαρτίου. Γιατί τότε πέφτει το Πάσχα των Καθολικών και αμέσως μετά, στις 2 Απριλίου, επανέρχονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια. Και τότε αναμένεται να ξεκινήσει και ο Γολγοθάς για τους δανειολήπτες. Σύμφωνα δε με τις απαιτήσεις των δανειστών, οι δανειολήπτες είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα φτάσουν στη Σταύρωση, αλλά δεν θα δουν Ανάσταση. Τουλάχιστον όσον αφορά σους ίδιους και των μέλλον τόσο το δικό τους όσο και της πρώτης κατοικίας τους.

Και μόνο από τις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Σταθάκη, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για προτάσεις που στόχο έχουν την εσωτερική κατανάλωση και να δείξουν ότι η κυβέρνηση δήθεν προσπαθεί να σώσει τη πρώτη κατοικία. Στην ουσία όμως προσπαθεί να σώσει την εικόνα της κυβέρνησης, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, που οι Έλληνες δανειολήπτες, θα ξεχαστούν πάλι για μια – δυο μέρες, και μετά θα επανέλθουν στη σκληρή πραγματικότητα.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όσο ωραίες κι αν ακούγονται, και μόνο να τις διαβάσει κανείς, μπορεί να είναι σίγουρος για την αυτόματη απόρριψή τους από τους δανειστές, καθώς είναι σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τις αυστηρότατες απαιτήσεις τους. Τι προτείνει η ελληνική κυβέρνηση;

Εξαίρεση για τρία χρόνια στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία, χωρίς όριο. Προστασία στα επιχειρηματικά δάνεια, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με όριο τις 500.000 ευρώ. Προστασία πρώτης κατοικίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν δανειστεί με ανώτατο όριο τις 250.000 ευρώ. Εξαίρεση πώλησης καταναλωτικών δανείων με ανώτατο όριο τις 20.000 ευρώ.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι δανειστές ζητούν άμεσα απελευθέρωση της πώλησης όλων των κόκκινων δανείων στα distress funds γίνεται απόλυτα φανερό ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, με το «καλημέρα σας» ακόμη, πρόκειται σίγουρα να μην γίνουν αποδεκτές και να απορριφθούν. Άλλωστε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, την ώρα που οι θεσμοί, διά του ΔΝΤ δηλώνουν αισιόδοξοι ως προς τη σύγκλιση απόψεων σε ό,τι αφορά ασφαλιστικό και φορολογικό, η απόσταση που χωρίζει την ελληνική πλευρά με τους δανειστές στο θέμα των κόκκινων δανείων είναι τεράστια. Κάποια δημοσιεύματα μάλιστα κάνουν λόγο για «χάσμα» που χωρίζει τις δύο πλευρές. Και επίσης, επισημαίνεται ότι οι πιέσεις των δανειστών θα ξεκινήσουν κατά το νέο γύρο της διαπραγμάτευσης. Οι εκκρεμότητες που παραμένουν και θα συζητηθούν στον επόμενο γύρο διαπραγμάτευσης, στις 2 Απριλίου, δεν σχετίζονται μόνο με την προστασία των δανειοληπτών, αλλά ένα ευρύτερο φάσμα της αγοράς, με δεδομένο ότι για τις τράπεζες η εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σχετίζεται και με τη ρευστότητα στην αγορά. Σύμφωνα μάλιστα με ειδικούς αναλυτές, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να κάνει πολλά βήματα πίσω στις προτάσεις της για την προστασία μεγάλου μέρους δανειοληπτών, καθώς η πλευρά των δανειστών εμμένει στην άποψη να εφαρμοστεί το μοντέλο Κύπρου, όπου έγινε πλήρης απελευθέρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Και από τη στιγμή που το θέμα των κόκκινων δανείων σχετίζεται άμεσα με την πρόοδο της συζήτησης για την αξιολόγηση, την οποία η κυβέρνηση ποθεί διακαώς, θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνουν υποχωρήσεις και ότι θα υπάρξουν θύματα. Κι αυτά δεν θα είναι άλλα από τους δανειολήπτες που προσπαθούν να σώσουν τη πρώτη κατοικία τους. Είτε είναι απλοί υπάλληλοι, είτε επιχειρηματίες, είτε άνεργοι, είτε συνταξιούχοι, πρόκειται να ριχτούν βορά στα θηρία των τραπεζών και των distress funds, για να ξανα-εξυγιανθούν οι τράπεζες μετά από τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις,  και να μπορέσουν να στηρίξουν μετά τη πραγματική οικονομία.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι δεδομένο πως δεν θα επιτευχθεί το σύνολο των διεκδικήσεων, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν όχι μόνο να μεταβιβαστούν σε εταιρίες διαχείρισης τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και κάποια από αυτά από που εξυπηρετούνται κανονικά. Ωστόσο εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα τουλάχιστον θα υπάρξει προστασία σε αυτά που αφορούν στην πρώτη κατοικία. Η αναστολή πώλησης, που έχει παραταθεί έως τις 15 Απριλίου, πιθανότατα δεν θα αφορά στο σύνολο των δανείων, αλλά στους δανειολήπτες με χαμηλό εισόδημα και με σπίτια χαμηλής αντικειμενικής και εμπορικής αξίας. Πάντως, οι τράπεζες έχουν δηλώσει ότι δεν επιδιώκεται η πώληση των στεγαστικών δανείων ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά θεωρούν ότι η απελευθέρωση πώλησης δανείων για τους υπόλοιπους δανειολήπτες θα λειτουργήσει ως κίνητρο ώστε να  εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Τους οποίους όμως οι τράπεζες όφειλαν ήδη να γνωρίζουν ποιοι είναι και να τους κυνηγήσουν για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, αντί να κυνηγάνε συλλήβδην όλους τους δανειολήπτες. Ας κυνηγήσουν πρώτα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές κι ας αφήσουν όσους δεν μπορούν να πληρώσουν, να ζήσουν με την ησυχία τους μέσα στο σπίτι που πήραν, χωρίς να τους απειλούν με πλειστηριασμούς και αρπαγή των σπιτιών τους.