Άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό ζητεί ο Πρωθυπουργός

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ BALTAS KWSTAS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ BALTAS KWSTAS

Στο ζήτημα της άμεσης εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό εστίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Όπως είπε, είναι θετικό βήμα η συμφωνία που επιτευχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, «όμως έχουμε μπροστά μας ανηφόρα γιατί η εφαρμογή δεν θα είναι μια εύκολη υποθεση».

Σημείωσε πάντως ότι «αποφύγαμε τα πολύ χειρότερα, διότι αν δεν υπήρχει συμφωνία με την Τουρκία θα ήμασταν αντιμέτωποι ένα ντόμινο τετελεσμένων ενεργειών».

«Πρέπει να δουμε αμέσως την εφαρμογή και τα επόμενα βήματα» τόνισε ο Πρωθυπουργός, και επισήμανε ότι ήδη αποφάσισε τη συγκρότηση ενός ειδικού κυβερνητικού οργάνου για τον συντονισμό, υπό την προεδρία του, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, των επικεφαλής των ενόπλων δυναμεων, της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε άλλες δύο προϋποθέσεις, όπως είπε, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί η συμφωνία.

Η μία, όπως ανέφερε, είναι η μείωση των ροών, επισημαίνοντας ότι δυστυχώς χθες ήταν αυξημένες. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για μείωση των ορών «για μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας».

Η δεύτερη είναι να έρθει γρήγροα η βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό, διαβεβαιώνοντας ότι μόλις γίνει αυτό η ελληνικη πλευρά θα κινηθεί τάχιστα.

Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και τόνισε ότι είναι η ωρα να προχωρήσουμε μπροστά.

Εκτιμώ ότι αφότου τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία τα πράγματα θα αλλάξουμε προς το καλύτερο, σημείωσε, επαναλαμβάνοντας τη διαπίστωση πως η Ελλάδα δεχεται μεγάλη πίεση, όμως κινείται με γρήγορους ρυθμούς.

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/BALTAS KWSTAS

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθησή του ότι γυρίζει νέα σελίδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.