Πικρή η ικανοποίηση των θεσμών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Πικρή γεύση αφήνουν στους Έλληνες φορολογούμενους τα δημοσιεύματα περί ικανοποίησης των θεσμών στη διαπραγμάτευση με τη κυβέρνηση στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό. Γιατί, οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν μάθει πλέον πολύ καλά ότι, όταν οι δανειστές, θεσμοί, τρόικα, ή όπως αλλιώς αποκαλούνται, εκφράζουν την ικανοποίησή τους, τότε είναι οι φορολογούμενοι που θα βάλουν κι άλλο βαθιά το χέρι στη τσέπη για να πληρώσουν την ικανοποίηση των δανειστών. Ποτέ μέχρι τώρα, όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, δεν υπήρξε διαπραγμάτευση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών που να είχε ως αποτέλεσμα κάποια θετική εξέλιξη για τους φορολογούμενους. Ποτέ μέχρι τώρα, όλες αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν έγιναν με απώτερο σκοπό να προστατέψουν ή να διατηρήσουν κάποια δικαιώματα των εργαζόμενων. Ποτέ μια τέτοια διαπραγμάτευση δεν είχε ως αποτέλεσμα την υπεράσπιση της χαμηλής και μεσαίας τάξης. Αντίθετα, προστάτευαν πάντα τα πολύ υψηλά εισοδήματα και τους μεγαλοκαρχαρίες που έπαιρναν θαλασσοδάνεια με τη προστασία των τραπεζών και των κομμάτων.

Οπότε, ούτε τώρα, σ’αυτή τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, οι πολίτες δεν περίμεναν τίποτα περισσότερο από νέες μειώσεις του εισοδήματός τους. Μειώσεις και τσεκούρεμα σε συντάξεις από τη μια, αυξήσεις της φορολογίας από την άλλη. Όλα όσα προέκυψαν από τη νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές οδήγησαν σε μείωση του εισοδήματος, κυρίως της μεσαίας τάξης και των συνταξιούχων. Αναρωτιέται κανείς πόσο έχει μείνει πια από τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων. Πόσο ακόμη μπορεί να αντέξεις αυτός ο λαός τις συνεχείς μειώσεις του εισοδήματός του, είτε από αύξηση της φορολογίας, είτε από αύξηση των τιμών των προϊόντων, είτε από τη μείωση των μισθών και των συντάξεων.

Και μετά από όλα αυτά, οι δανειστές δηλώνουν ικανοποίηση, ενώ η κυβέρνησή μας πανηγυρίζει ότι προστάτεψε τα εισοδήματα. Δεν περιμέναμε βέβαια κάτι διαφορετικό. Δεν περιμέναμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα για χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλά εισοδήματα και άνεργους.

Αλλά κάποια στιγμή αυτός ο λαός θα πρέπει να ξυπνήσει και να αντισταθεί στο συνεχές τσεκούρεμα του εισοδήματός του, που έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί πια να ζει, αλλά να παλεύει να επιβιώσει. Γιατί η συμφωνία με τους θεσμούς στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό, αναμένεται να φέρει νέα σκληρά μέτρα, στα οποία θα κληθεί αναπόφευκτα να «συμφωνήσει» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η προσέγγιση με την ελληνική κυβέρνηση, για την οποία οι δανειστές εκφράζουν την ικανοποίησή τους υπάρχει στο φορολογικό, ενώ πρόοδος – όπως έχει επικρατήσει να λέγεται – σημειώθηκε και στο ασφαλιστικό, με μειωμένες επικουρικές και εθνική σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης και μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης. Όπως, άλλωστε, διαρρέουν εκπρόσωποι των θεσμών «σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στο θέμα της μεταρρύθμισης της φορολογίας εισοδήματος», ενώ υπήρξε και «σημαντική πρόοδος στις  βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Με λίγα λόγια, ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη των φορολογούμενων. Και έπεται το λεγόμενο «αγκάθι» των κόκκινων δανείων, που οι δανειστές ζητούν την απελευθέρωση της πώλησής τους από τις τράπεζες στα distress funds. Τώρα, πώς θα μπορεί ένας συνταξιούχος ή κάποιος με χαμηλό εισόδημα, και να πληρώνει νέες αυξήσεις στη φορολογία, αλλά και να πληρώνει τη δόση του δανείου του για να σώσει το σπίτι του, αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί την κατά τα άλλα «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησή μας. Την απασχολούν μόνο οι δήθεν μεταρρυθμίσεις. Αλλά αυτές, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να γεννήσουν νέες στρατιές ανέργων και άστεγων, θυσία κι αυτοί στην πολυπόθητη αξιολόγηση. Γιατί με κάθε επιτυχημένη διαπραγμάτευση, αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων της.