Γκράφιτι κατά του καπνίσματος στα Γυμνάσια του Δήμου Παύλου Μελά

Ένα ποδήλατο που πατάει με τις ρόδες του πακέτα τσιγάρων είναι η εικόνα που διακοσμεί από σήμερα τους τοίχους της αυλής του 6ου Γυμνασίου Σταυρούπολης.

Οι μαθητές με τη βοήθεια ειδικών δημιούργησαν με γκράφιτι μια εικαστική παρέμβαση, συμμετέχοντας έτσι στις “Δράσεις προαγωγής Υγείας του Δήμου Παύλου Μελά, για την πρόληψη και διακοπή της καπνιστικής συνήθειας”.

“Θέλουμε να χρησιμοποιηθεί η τέχνη ως εργαλείο διείσδυσης στον κοινωνικό ιστό και μάλιστα σε μια ευάλωτη ομάδα όπως οι μαθητές”, είπε η ιστορικός Τέχνης Μαρία Κενανίδου. “Το Γκράφιτι είναι μια μορφή τέχνης που διεισδύει στον δημόσιο χώρο, για αυτό θέλει προσοχή. Η τέχνη άλλωστε έχει σκοπό να εξωραΐζει και όχι να δημιουργεί οπτικό θόρυβο”, πρόσθεσε.
“Πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε κοντά στους νέους ανθρώπους, για αυτό εκτός από τις υπόλοιπες δράσεις που πραγματοποιούμε -και αφορούν γενικότερα στην υγεία- υλοποιούμε συγκεκριμένα μια σειρά εκδηλώσεων κατά του καπνίσματος”, δήλωσε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος.
Με το ίδιο θέμα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εικαστικές παρεμβάσεις στο 4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, στο 4ο Γυμνάσιο πολίχνης και στο 1ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας.
Τη δράση «Διώξε τα σύννεφα. Σβήσε το τσιγάρο», στην οποία συμμετέχουν μαθητές Γυμνασίου, υλοποιεί το τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Παύλου Μελά.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ