Η Αθήνα θα εκθέσει σήμερα στο ΝΑΤΟ την προκλητική στάση της Τουρκίας -Το νόημα της κίνησης αυτής

Πυκνώνει το διπλωματικό παρασκήνιο και ένα ιδιότυπο «blame game» Ελλάδας και Τουρκίας για το αν και υπό ποιους όρους οι δύο χώρες θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας ωθεί την πολιτική ηγεσία της σε ένα καθημερινό παραλήρημα επιθετικότητας και προκλήσεων, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να βρεθεί διέξοδος από την πολιτική της έντασης για το καθεστώς Ερντογάν. Οι πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης που έχουν αναλάβει διάφορες πλευρές προσκρούουν στην άρνηση της γειτονικής χώρας να αποσύρει το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ θέτει διαρκώς νέα ζητήματα στην ατζέντα. Παράλληλα, επιχειρεί να αξιοποιήσει κάθε χαραμάδα αυτών των πρωτοβουλιών για να επιρρίψει την αδυναμία διαλόγου στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η σπουδή της Άγκυρας να αναγάγει σε μείζων θέμα την πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ και την συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών ενός μηχανισμού αποφυγής θερμού επεισοδίου που πρότεινε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Η ελληνική διπλωματία έχοντας διαβάσει εγκαίρως την πρόθεση της απέναντι πλευράς να χρησιμοποιήσει μια χαμηλού επιπέδου συζήτηση στο πλαίσιο της Συμμαχίας για να παρουσιάσει ως αδιάλλακτη την Αθήνα, προκάλεσε πολιτική συζήτηση στο ανώτερο επίπεδο του ΝΑΤΟ προκειμένου να εκθέσει τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή.    

Η Αθήνα εκθέτει σήμερα στο ΝΑΤΟ την προκλητική στάση της Τουρκίας
Έτσι, ύστερα από απαίτηση της ελληνικής πλευράς συγκαλείται σήμερα το Συμβούλιο του οργανισμού, όπου συμμετέχουν οι 30 πρέσβεις που εκπροσωπούν τις χώρες-μέλη και ο γ.γ. της Συμμαχίας. Ο Ελληνας πρέσβης θα εκθέσει μπροστά στους συναδέλφους του, περιλαμβανομένου του Τούρκου ομολόγου του,  την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι άλλης χώρας του ΝΑΤΟ.

Συμπεριφορά που θέτει σε κίνδυνο την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή και αποτελεί κίνδυνο για την ίδια τη συνοχή του Οργανισμού. Η Αθήνα στοχεύει να κάνει ξεκάθαρο ότι δεν νοείται συζήτηση επί δευτερευόντων τεχνικών θεμάτων, την στιγμή που το τουρκικό ερευνητικό «κόβει βόλτες» στην περιοχή συνοδευόμενο από τον τουρκικό στόλο. Αν δεν λυθεί αυτό το κυρίαρχο πολιτικό και διπλωματικό θέμα, τι νόημα έχει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι με την τακτική αυτή δεν πέφτει η ελληνική πλευρά στην παγίδα που επιχειρείται να στηθεί.

Γι’ αυτό και από την σημερινή συνεδρίαση θα κριθεί το αν και υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν τεχνικές συζητήσεις χαμηλόβαθμων αξιωματούχων για τις προτάσεις Στόλτενμπεργκ. Η τουρκική αδιαλλαξία δεν αφήνει πολλά περιθώρια, εξ ου και αναλυτές χαρακτήριζαν «νεκρή διαδικασία», την πρωτοβουλία του Νορβηγού διπλωμάτη. 

Ο μόνος ανοιχτός δρόμος προς την αποκλιμάκωση είναι η γερμανική πρωτοβουλία και η προσπάθεια της Άνγκελα Μέρκελ να πείσει τον Ερντογάν πως ο μόνος τρόπος να αποφύγει η χώρα του τις ευρωπαϊκές κυρώσεις είναι η επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας και η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Αθήνα. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς βρισκόμαστε δύο εβδομάδες πριν την Σύνοδο Κορυφής, όπου Ελλάδα και Κύπρος, έχοντας στο πλευρό τους μια σειρά άλλων κρατών μελών θα θέσουν το θέμα των κυρώσεων, ειδικά σε οικονομικό επίπεδο, εκεί που πραγματικά πονάει την Άγκυρα.



Πηγή: iefimerida.gr