Πέτσας: Κανένα παιδί χωρίς μάσκα στα σχολεία

Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, την ελληνοτουρκική κρίση, αλλά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, μίλησε ο Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραχώρησε συνέντευξη στον Alpha και τόνισε πως στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, όλοι θα πρέπει να σεβαστούν την ΚΥΑ του υπουργείου Παιδείας και να φορούν τα παιδιά μάσκες στα σχολεία.

«Δεν θα μπει στην τάξη κανένα παιδί που δεν θα φοράει μάσκα. Είναι κάτι που αποτυπώνεται και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε από την κυρία Κεραμέως και τους συναρμόδιους Υπουργούς», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η αναφορά του Πρωθυπουργού, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η χρήση μάσκας ιδίως στις μικρότερες ηλικίες, λειτουργεί διαπαιδαγωγικά στη προστασία απέναντι στον κορωνοϊό. Η χρήση μάσκας προστατεύει σε ένα μεγάλο βαθμό από τον κορωνοϊό, ώστε αυτό να είναι ένα μέρος της καθημερινότητα των παιδιών».

Ακόμη, για την χρήση μάσκας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Πριν από μερικές εβδομάδες, η αποδοχή της μάσκας, ιδίως στα σχολεία, ήταν πολύ χαμηλότερη, αν δει κανείς τις έρευνες, σε σχέση με αυτές που γίνονται τώρα. Το παράδειγμα των προηγούμενων ημερών, έδειξε στην μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, ότι είναι προς το καλό τους να φορούν τη μάσκα. Έχουμε πολύ μεγάλα ποσοστά αποδοχής. Άρα, η συντριπτική πλειοψηφία, θα φορέσει τη μάσκα. Ελπίζουμε ότι δεν θα φτάσουμε σε θέματα τα οποία να απαιτούν την συνδρομή κάποιας Αρχής. Κατ’ αρχάς, θα φροντίσουμε να υπάρχει ένας περιορισμός όσον αφορά την είσοδο. Έχουν ήδη δοθεί κάποιες οδηγίες, για παράδειγμα για τον αγιασμό, που είναι μια παραδοσιακή διαδικασία που προσελκύει τους γονείς ή τους παππούδες, να μην εισέρχονται στον προαύλιο χώρο. Αυτό θα αποτρέψει την μαζική συνάθροιση».

Πέτσας: Θα είναι μεγάλο το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας
Για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πέτσας τόνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν ανακοινώσεις για ένα μεγάλο πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας.

«Είμαστε σε μία φάση με μία βαθιά ύφεση φέτος, η οποία όμως είναι μέσα στο εύρος των εκτιμήσεων μας. Επομένως, ο αρχικός μας σχεδιασμός για ένα σημαντικό πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας και βραχυπρόθεσμα για όσους επλήγησαν από την κρίση, αλλά και μεσομακροπρόθεσμα, είναι ισχυρός και αυτό θα αποτυπωθεί στο πακέτο που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός. Θα είναι ένα μεγάλο πακέτο. Θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και μέτρα στήριξης του εισοδήματος όσων επλήγησαν από την κρίση, προκειμένου να παραμείνει ο παραγωγικός ιστός στη θέση του. Έτσι ώστε  να έχουμε μία δυναμική επανεκκίνηση μετά από τον Χειμώνα όταν -όπως ελπίζουμε- θα έχουμε αφήσει πίσω την υγειονομική κρίση. Είμαστε στο μέσον του ποταμού και με το πακέτο που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός θα περάσουμε στην απέναντι όχθη», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του.

Πέτσας: Απειλή για την Συμμαχία η συμπεριφορά της Τουρκίας

Οσον αφορά την κρίση με την Τουρκία, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως σήμερα στο ΝΑΤΟ θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, την οποία χαρακτήρισε πως απειλή «για την Συμμαχία»  

«Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Στόλτενμπεργκ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, εγχείρησε ένα έγγραφο με κάποιες ιδέες για αποκλιμάκωση και απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή. H Ελλάδα ζήτησε τη σύγκληση του North Atlantic meeting του ανώτατου οργάνου στο ΝΑΤΟ -θα συνεδριάσει αύριο- προκειμένου να τεθεί από την Ελλάδα η τουρκική προκλητικότητα η οποία δεν είναι απειλή μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την συμμαχία. Επομένως, είναι άλλο το επίπεδο των πολιτικών ενεργειών που αναλαμβάνει η Ελλάδα -όπως αυτή του North Atlantic meeting, και οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και του Ο.Η.Ε.- και είναι άλλο το επίπεδο των τεχνικών συζητήσεων σε στρατιωτικό σκέλος, προκειμένου να υπάρξει απόσυρση των ναυτικών δυνάμεων από την περιοχή. Υπάρχει ένα έγγραφο στο τραπέζι από τη γραμματεία του ΝΑΤΟ το οποίο επιδέχεται παρατηρήσεων των πλευρών. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί και αν αυτές οι παρατηρήσεις θα είναι γραπτές ή αν θα είναι άλλου τύπου, μετά από την αυριανή συνάντηση που θα γίνει σε επίπεδο πρέσβεων», ανέφερε.

Ακόμη, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν. Αναφέροντας πως οι δύο ηγέτες θα «δουν όλη την προετοιμασία που έχει γίνει από τα αρμόδια Υπουργεία, Εξωτερικών και Άμυνας. Και τα σκέλη της αμυντικής συνεργασίας από τη μία πλευρά και το εξοπλιστικό από την άλλη», τονίζοντας πως στην συνάντηση αυτή «δεν θα υπάρχουν υπογραφές, αλλά ένας σαφής οδικός χάρτης για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι».

Τέλος, αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο, σχολίασε: «Είναι μια σημαντική ημερομηνία η 13η Σεπτεμβρίου για το Καστελόριζο και με την ευκαιρία των εορτασμών θα είναι εκεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν διανοούμαστε ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε πρόκληση σε αυτό το επίπεδο. Θα είναι μια άλλου επιπέδου κλιμάκωση, αν συμβεί κάτι τέτοιο από την Τουρκία και δεν ανησυχούμε για αυτό. Αυτό που έχει σημασία είναι η ρητορική και οι ενέργειες της Τουρκίας να βγουν σιγά- σιγά στην άκρη».


Πηγή: iefimerida.gr