Η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο κλίμα των Χριστουγέννων

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Στους ρυθμούς των Χριστουγέννων θα αρχίσει να κινείται η Θεσσαλονίκη από τις αρχές Δεκεμβρίου, αφού φέτος δήμος και επαγγελματίες αποφάσισαν να συνεργαστούν, ώστε να διαμορφώσουν μία εορταστική ατμόσφαιρα… μεγάλης διάρκειας, σε μία προσπάθεια να τονωθεί η αγοραστική κίνηση στο κέντρο της πόλης.
Από τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας θα αρχίσει να στήνεται το χριστουγεννιάτικο σκηνικό στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ ανάλογες διαμορφώσεις θα γίνουν και στον ανακαινισμένο πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Αυτά τα κομβικά σημεία της πόλης για την περίοδο των εορτών παραχωρήθηκαν από τον κεντρικό δήμο έναντι μισθώματος 8.000 ευρώ προς το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το οποίο θα αναλάβει την ευθύνη για την οργάνωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

Στη γιορτινή Αριστοτέλους
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Ζορπίδη η γιορτινή πλατεία Αριστοτέλους θα λειτουργήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου.
Φέτος, όπως ανέφερε ο κ. Ζορπίδης, στην πλατεία Αριστοτέλους θα βρουν και πάλι θέση το χριστουγεννιάτικο δέντρο και η φάτνη, ενώ θα διαμορφωθούν το σπίτι του Αϊ-Βασίλη και άλλα σπιτάκια δραστηριοτήτων με ελεύθερη πρόσβαση για όλα τα παιδιά. Ο σχεδιασμός του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για την πλατεία Αριστοτέλους προβλέπει τη λειτουργία παγοδρομίου και καρουζέλ, ενώ για τα μικρότερα παιδιά θα στηθεί και ένα τρενάκι.
Παράλληλα στον άξονα της Αριστοτέλους θα λειτουργήσει και μία χριστουγεννιάτικη αγορά. “Θα διαμορφωθούν είκοσι σπιτάκια, εκ των οποίων τα δέκα θα διατεθούν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα υπόλοιπα κατόπιν κλήρωσης σε επαγγελματίες που διατηρούν τα καταστήματά τους στο κέντρο”, σημείωσε ο κ. Ζορπίδης, προσθέτοντας ότι θα τοποθετηθεί στολισμός και μπροστά από τα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, επί της Αριστοτέλους 27.
Ένα γιορτινό σκηνικό με τη μέριμνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου θα διαμορφωθεί και στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Εκεί θα τοποθετηθεί μεταξύ άλλων ένα τρενάκι για τα παιδιά.

Μάχη με το χρόνο
Αυτήν την περίοδο εξάλλου ο δήμος Θεσσαλονίκης δίνει μάχη με το χρόνο, ώστε να προλάβει να ολοκληρώσει έγκαιρα τις διαδικασίες του διαγωνισμού για την προμήθεια νέου εορταστικού διάκοσμου. Ο ανάδοχος του έργου πρέπει να αναδειχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε έστω και στο παρά πέντε το κέντρο και οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης να στολιστούν για τα Χριστούγεννα.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης το χριστουγεννιάτικο δέντρο που θα τοποθετηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους και συγκεκριμένα στο ύψος της οδού Μητροπόλεως, ανάμεσα στο “Ολύμπιον” και στο “Ηλέκτρα Παλάς”, θα είναι ύψους 9 μέτρων και θα φωτίζεται με 4.000 μικρολαμπτήρες Led και 230 μέτρα φωτοσωλήνα.
Τεχνητά δέντρα ύψους 9 μέτρων προβλέπεται να στολίσουν κομβικά σημεία της πόλης, όπως την Αγίας Σοφίας, τη συμβολή της Παπαναστασίου με την Κωνσταντίνου Καραμανλή και τον άξονα της Αριστοτέλους στο ύψος της Εγνατίας. Κάθε κατασκευή θα έχει περίπου 80 μέτρα φωτοσωλήνα και γύρω στους 6.500 μικρολαμπτήρες Led, ενώ θα είναι διακοσμημένη με 40 πολύχρωμα αστέρια.
Κεντρικοί πεζόδρομοι, όπως η Αγίας Θεοδώρας, η Καλαποθάκη, η Ρογκότη και η Ζεύξιδος, καθώς και η περιοχή των Λαδάδικων σχεδιάζεται να στολιστούν με παραστάσεις που θα απαρτίζονται από τρισδιάστατες μπάλες. Την Προξένου Κορομηλά, την οδό Λασσάνη, τη Χρυσοστόμου Σμύρνης και άλλους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης προβλέπεται ότι θα κοσμήσουν παραστάσεις με αναρτημένες ομπρέλες και τρισδιάστατα πακέτα δώρων.
Αναρτημένες παραστάσεις, που θα σχηματίζουν τη μορφή αστεριού, προβλέπεται να τοποθετηθούν σε διασταυρώσεις κομβικών δρόμων, όπως της Μητροπόλεως, της Ερμού ή της Παύλου Μελά. Οι γιρλάντες αυτές, που θα σχηματίζουν ένα αστέρι στον ουρανό, θα φωτίζονται με τουλάχιστον 2.300 μικρολαμπάκια.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης μία παράσταση από κρεμαστές μπάλες θα τοποθετηθεί στον κόμβο του δημαρχείου, ενώ η Αγίου Δημητρίου και η λεωφόρος Στρατού, από την πλατεία της ΧΑΝΘ μέχρι και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, θα στολιστούν με επιστήλια. Με χιλιάδες γιορτινά λαμπιόνια σχεδιάζεται να ντυθούν οι κορμοί των δέντρων της Βασιλέως Γεωργίου, ενώ παραστάσεις με αστέρια, ομπρέλες και πακέτα δώρων θα στολίσουν τη Βασιλίσσης Όλγας, τη Μεγάλου Αλεξάνδρου και τη Γρηγορίου Λαμπράκη.
Στις τρεις εισόδους της πόλης -στη δυτική είσοδο, στην περιοχή των Δικαστηρίων, στην ανατολική είσοδο, στη συμβολή της Κωνσταντίνου Καραμανλή με τη Βούλγαρη, και στην είσοδο προς το κέντρο της πόλης από την περιφερειακή οδό, στη συμβολή της Αγίου Δημητρίου με την Κατσιμίδη- σχεδιάζεται να στολιστούν οι ιστοί του δημοτικού φωτισμού, ώστε να δίνουν την εικόνα χριστουγεννιάτικων δέντρων.

Στον “Αστερόκοσμο” της ΔΕΘ
Μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη πολιτεία θα διαμορφωθεί για ακόμη μία χρονιά στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-Helexpo Κυριάκο Ποζρικίδη ο φετινός “Αστερόκοσμος” θα ανοίξει τις πύλες του το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, ενώ η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιανουαρίου.
Φέτος στον “Αστερόκοσμο” θα στηθεί το χωριό των σκανδαλιάρικων ξωτικών, ενώ θα λειτουργήσουν δύο παγοδρόμια και δεκαέξι παιχνίδια λούνα παρκ. Στη χριστουγεννιάτικη πολιτεία της ΔΕΘ θα οργανωθούν πολλές δράσεις για τα παιδιά με ακροβατικά, καραγκιόζη, μαριονέτες, παιχνίδια δεξιοτεχνίας και ένα μουσικό κουτί. Όπως έγινε γνωστό από τους διοργανωτές, η γενική είσοδος στον “Αστερόκοσμο” θα διαμορφωθεί σε 7 ευρώ.

Ημιμαραθώνιος με Αϊ-Βασίληδες
Ένας διαφορετικός ημιμαραθώνιος θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη κατά την εορταστική περίοδο. Εκατοντάδες Άγιοι Βασίληδες θα τρέξουν στους δρόμους της πόλης για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το “Santa Run”, που οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη για δεύτερη συνεχή χρονιά από ομάδα φοιτητών, θα διεξαχθεί στις 20 Δεκεμβρίου.
Μικροί και μεγάλοι καλούνται να ντυθούν στα κόκκινα φορώντας εκτός από τα αθλητικά παπούτσια τους αγιοβασιλιάτικα σκουφάκια, για να τρέξουν σε αυτόν τον διαφορετικό ημιμαραθώνιο, που θα αρχίσει στις 6 το απόγευμα με αφετηρία την πλατεία Αριστοτέλους.
Όπως γνωστοποίησαν οι διοργανωτές, τα έσοδα του φετινού “Santa Run” θα διατεθούν για την υποστήριξη των σκοπών του Ορφανοτροφείου Θηλέων Θεσσαλονίκης “Η Μέλισσα”, του κοινωνικού παντοπωλείου “Μ.Α.Ζ.Ι.”, του οργανισμού “Το χαμόγελο του παιδιού” και του συλλόγου γυναικών με καρκίνο του μαστού “Άλμα Ζωής”.

Πόσο κοστίζει το… πνεύμα των Χριστουγέννων
Πολλοί καταστηματάρχες έχουν ήδη φροντίσει να στολίσουν χριστουγεννιάτικα τις βιτρίνες, ενώ ανοίγουν το ένα μετά το άλλο και τα μαγαζιά που πωλούν εποχιακά είδη για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Το κόστος για την αγορά και τη διακόσμηση ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου κυμαίνεται σε μεγάλο εύρος, από περίπου 40 μέχρι και πολύ πάνω από 400 ευρώ, ανάλογα με τις επιλογές κάθε καταναλωτή.
Η συνηθέστερη τιμή στην οποία πωλούνται τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι περίπου 40-50 ευρώ, αλλά το κόστος μπορεί να ανεβεί σημαντικά ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα. Εάν μάλιστα πρόκειται για τα λεγόμενα ανάποδα χριστουγεννιάτικα δέντρα, που είναι κρεμαστά, το κόστος μπορεί να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τα 300 ευρώ.
Οι μπάλες και τα στολίδια που διακοσμούν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα πωλούνται από 0,50 μέχρι και 6 ευρώ, ενώ τα γιορτινά λαμπιόνια κοστίζουν από 10 έως 20 ευρώ. Για να στολίσουν το δέντρο τους με χαμηλό κόστος, οι καταναλωτές μπορούν να καταφύγουν σε έξυπνες λύσεις με γιρλάντες και κορδέλες, που είναι πολύ οικονομικές.

Τα πέντε SOS για τους καταναλωτές

Τις δικές του συμβουλές για… ασφαλή Χριστούγεννα δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.

Μεταξύ άλλων συστήνει:
1. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το τζάκι ή άλλες εστίες φωτιάς και να στηρίζεται γερά.
2. Οι καταναλωτές δεν πρέπει να αγοράζουν στολίδια που μοιάζουν με φρούτα και τρόφιμα, διότι μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά.
3. Δεν πρέπει να αφήνουν τα φωτάκια του δέντρου αναμμένα, όταν πηγαίνουν για ύπνο ή βγαίνουν από το σπίτι.
4. Δεν πρέπει να αγοράζουν γιορτινά λαμπιόνια από πλανόδιους.
5. Τα φωτεινά στολίδια στους εξωτερικούς χώρους πρέπει να τοποθετούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μπορούν να γίνουν αντιληπτές τυχόν φθορές. Δεν πρέπει τα λαμπάκια να ακουμπούν σε υλικά που πιάνουν εύκολα φωτιά, όπως σε χαρτιά ή σε υφάσματα.

Πηγή: Εφημερίδα Θεσσαλονίκη