Ειδομένη: Περίπου 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στην ΠΓΔΜ

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Ηρεμία επικρατεί το πρωί του Σαββάτου στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, όπου το τελευταίο 24ωρο συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές και περίπου 3.500 πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά και μετανάστες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν περάσει στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην περιοχή βρίσκονται περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί είναι μετανάστες από το Ιράν, το Μαρόκο και άλλες χώρες.

Ο αριθμός τους, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, εκτιμάται ότι έχει μειωθεί καθώς πολλοί, εξαντλημένοι και έχοντας αναγκαστεί να ζουν επί μέρες στο κρύο, αποφάσισαν να μείνουν σε δομές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όπως δήλωσε μάλιστα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υπεύθυνος της ΜΚΟ «Άρσις», στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Γαβαλάς, η οργάνωση φιλοξενεί ήδη οκτώ μετανάστες από το Ιράν οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε απεργία πείνας, στην ουδέτερη ζώνη, ζητώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στην ΠΓΔΜ.

«Παράλληλα, φιλοξενούμε άλλες πέντε οικογένειες μεταναστών και, μετά από επιθυμία των Ιρανών, εξετάζουν με νομικό της υπηρεσίας μας, το ενδεχόμενο για αίτημα παροχής ασύλου» είπε.