ΗΠΑ: Και αν ακόμα γίνεται λαθρεμπόριο πετρελαίου στην Τουρκία, δεν έχει κέρδος

state-departmentΗ ποσότητα πετρελαίου που μεταφέρεται παράνομα στην Τουρκία από την Συρία δεν είναι αρκετή ώστε να αποφέρει αξιόλογο κέρδος σε κανέναν, εκτίμησε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι επωφελούνται από την παράνομη διακίνηση πετρελαίου από περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέφερε πως οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο μεγαλύτερος όγκος του πετρελαίου που διακινείται παράνομα μεταφέρεται σε περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση, ενώ κάποιες ποσότητες πετρελαίου μεταφέρονται στο Ιράκ.

Το Κρεμλίνο υποστήριξε πως έχει αποδείξεις ότι ο Ερντογάν και μέλη της οικογένειάς του επωφελούνται από την παράνομη διακίνηση πετρελαίου.

Ο Ερντογάν διέψευσε τις κατηγορίες, διαμηνύοντας πως θα παραιτηθεί από το προεδρικό αξίωμα, αν βρεθούν αποδείξεις για τέτοιες αγοραπωλησίες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία έχει βάσιμες υποψίες ότι η κατάρριψη του Su-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία συνέβη για να συνεχίσουν να γίνονται παράνομες παραδόσεις πετρελαίου από τη Συρία στην Τουρκία.

«Η εκτίμηση μας είναι ότι δεν πραγματοποιείται διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίου μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται στον έλεγχο του ΙΚ και της Τουρκίας» σημείωσε ο αξιωματούχος. «Η ίδια η ποσότητα του πετρελαίου που διακινείται είναι εξαιρετική μικρή και παρουσιάζει σταδιακή πτώση» πρόσθεσε.

Εκτίμησε παράλληλα πως για τη διακίνηση περίπου 20.000 βαρελιών πετρελαίου προς την Τουρκία σε καθημερινή βάση, θα χρειαζόντουσαν περίπου 1.000 φορτηγά, ένας αριθμός που δεν έχει παρατηρηθεί να περνά τα σύνορα.

«Σε οικονομικούς όρους δεν βγάζει νόημα αυτό να συμβαίνει» είπε ο αξιωματούχος. «Τα στοιχεία δεν μας φανερώνουν χιλιάδες φορτηγά να περνούν από αυτή την περιοχή και θα χρειαζόντουσαν να περάσουν από αρκετές διαφορετικές περιοχές ελέγχου και σε κάθε σημείο θα έπρεπε να πληρώσουν προμήθεια» τόνισε.