Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά όχι δωρεάν νομική βοήθεια

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Εικόνες Ισπανίας θα βλέπουμε να εκτυλίσσονται στην Ελλάδα σε λίγο καιρό. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση βάζει μπρος τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Μετά τις αντιδράσεις που βλέπουμε κάθε Τετάρτη στ ειρηνοδικεία όλης της χώρας, μετά από την αποχή των συμβολαιογράφων, η κυβέρνηση ψάχνει να βρει τρόπο να αρπάξει τη περιουσία των φορολογούμενων που είχαν την ατυχία να δουν το εισόδημά τους να μειώνεται, τις επιχειρήσεις τους να χάνουν πελατεία και να κλείνουν, και να έχουν φτάσει πια σε σημείο να πρέπει να επιλέξουν αν θα πρέπει να ζήσουν την οικογένειά τους ή να πληρώσουν τις οφειλές τους σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Αντίθετα η κυβέρνηση, που χρωστάει εκατομμύρια σε επιστροφές φόρου, αλλά δεν επιστρέφει ούτε ένα ευρώ, συνεχίζει να παρανομεί.

Κι επειδή τα μόνα αναχώματα που έχει ο κόσμος κατά των πλειστηριασμών απέμειναν να είναι πια μόνο τα κινήματα πολιτών και οι συμβολαιογράφοι, η κυβέρνηση που δήθεν θα έφερνε νόμο για τη προστασία της περιουσίας του κόσμου από τους πλειστηριασμούς, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν τίποτα γι αυτό αυτοί που πραγματικά κυβερνούν τη χώρα, οι δανειστές, όχι μόνο ξέχασε τη προστασία από τους πλειστηριασμούς, αλλά φέρνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για να παρακάμψει οποιαδήποτε αντίσταση υπάρχει στον οδοστρωτήρα της αρπαγής της ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών και των φορολογούμενων.

Η κυβέρνηση βλέπει ότι τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια «τρομοκρατούν» και φέρνουν έσοδα στο Δημόσιο. Η πίεση που έχει ασκηθεί στους φορολογουμένους έχει αυξήσει τα έσοδα κατά 350 εκατ. ευρώ εντός του 2016.

Με βασικό όπλο τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών η Εφορία και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) αυξάνουν τα έσοδά τους από παλαιά χρέη φορολογουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρηματιών. Μόνο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τον Σεπτέμβριο επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 14.600 φορολογουμένους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό οφειλετών που έπεσαν στην «παγίδα» των κατασχέσεων για το 2016 στα 93.800 άτομα. Το ποσό οφειλών που εισπράχθηκε δεν ανακοινώθηκε, καθώς οι περισσότεροι μετά τη δέσμευση εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις των οφειλομένων ποσών. Ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις η πίεση που έχει ασκηθεί έχει αυξήσει τα έσοδα παλαιότερων οικονομικών ετών, όπως κωδικοποιούνται στον προϋπολογισμό, κατά 350 εκατ. ευρώ εντός του 2016.

Αλλά τι θα τα κάνει όλα αυτά τα ακίνητα η κυβέρνηση τα οποία αρπάζει από τους φορολογούμενους που δεν μπορούν να καλύψουν τις οφειλές τους; Πώς μπορεί να τα εκμεταλλευτεί σε ένα τοπίο όπου οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν καταρρεύσει και δεν κουνιέται φύλλο; Το πιο σίγουρο είναι ότι θα τα ξεπουλήσει σε δήθεν επενδυτές, τα γνωστά distress funds που αρπάζουν ότι βρουν μπροστά τους.

Έτσι θα αρχίσουν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μέσω διαδικτύου μετά τις φασαρίες στα ειρηνοδικεία και ο κόσμος θα χάνει το σπιτάκι του χωρίς να το καταλάβει. Και όλα αυτά γιατί οι πολιτικοί της χώρας δεν εφαρμόζουν των νόμο για την δωρεάν νομική βοήθεια σύμφωνα με τον ν.3224/2004. Άλλο ένα έργο του τότε υπουργού οικονομικών κ. Στουρνάρα που δείχνει να εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τους νέους φίλους του.