Ινδία: Επιπλέον… 100 εκατ. οι φτωχοί στη χώρα

Άλλοι επιπλέον 100 εκατομμύρια Ινδοί θα πρέπει να θεωρούνται φτωχοί, σύμφωνα με μια έκθεση ειδικών στα κριτήρια καθορισμού της φτώχειας στην Ινδία που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Περίπου το 30% του 1,2 δισεκατομμυρίου κατοίκων της χώρας, δηλαδή 363 εκατομμύρια άνθρωποι, ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2011-2012, σύμφωνα με την έκθεση αυτή, τη διενέργεια της οποίας ζήτησε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας με στόχο να επανεκτιμήσει τα όρια της φτώχειας.

 

Η έκθεση αυτή αναμένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο τη διαμάχη για τη δυσκολία επίλυσης του προβλήματος της φτώχειας στην Ινδία, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν διαθέτουν στέγη ούτε επαρκή τροφή, λίγες ημέρες πριν την παρουσίαση του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

 

Την έκθεση ζήτησε η κυβέρνηση μετά τις προτάσεις της Επιτροπής Σχεδιασμού, του κύριου κρατικού οργανισμού στην Ινδία για τον οικονομικό σχεδιασμό, που όρισε το 2011 όρια της φτώχειας που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις.

 

Η Επιτροπή είχε εκτιμήσει ότι αρκούν 27 ρουπίες (33 λεπτά του ευρώ) την ημέρα στα χωριά και 33 ρουπίες (40 λεπτά του ευρώ) την ημέρα στις πόλεις για μην θεωρείται κάποιος φτωχός, γεγονός που προκάλεσε την οργή μη κυβερνητικών οργανώσεων.

 

Η έκθεση των ειδικών προτείνει να οριστούν τα όρια στις 32 ρουπίες (39 λεπτά του ευρώ) για τα χωριά και στις 47 ρουπίες (57 λεπτά του ευρώ) στις πόλεις ώστε κάποιος να θεωρείται ότι είναι πάνω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με αποσπάσματά της που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Times Of India και σε άλλα ινδικά μέσα ενημέρωσης.

Τα όρια αυτά είναι κρίσιμα για την παροχή κοινωνικών βοηθημάτων στους δικαιούχους.

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India, βάσει της έκθεσης αυτής περίπου το 38,2% του ινδικού πληθυσμού ήταν φτωχό το 2009-2010 , ποσοστό που μειώθηκε στο 29,5%, δηλαδή 363 εκατ. άνθρωποι, το 2011-2012.