ΗΠΑ: Είχε ταξιδέψει με πυρετό η δεύτερη ασθενής με Εμπολα

Συναγερμός για τη μετάδοση του Έμπολα έχει σημάνει στις ΗΠΑ, μετά την αποκάλυψη ότι η δεύτερη νοσοκόμα στο Ντάλας, η οποία προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα, είχε ενημερώσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ότι είχε ανεβάσει λίγο πυρετό πριν επιβιβαστεί στην πτήση της εταιρείας Frontier Airline με διαδρομή από το Οχάιο στο Ντάλας, ωστόσο δεν της απαγορεύτηκε να ταξιδέψει.

 

Όπως δήλωσε την Τετάρτη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ομοσπονδιακή πηγή, η αμερικανίδα νοσοκόμα, η οποία ήταν ανάμεσα στα μέλη του προσωπικού που φρόντιζαν τον Λιβεριανό ασθενή ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας του ιού, είχε ενημερώσει το CDC ότι είχε πυρετό 37,5 προτού επιβιβαστεί την 13η Οκτωβρίου στην πτήση.

 

Δεδομένου ότι ο πυρετός που είχε εκδηλώσει ήταν μόλις λίγο πιο κάτω από το όριο που είχε ορίσει το CDC, δεν της «απαγορεύτηκε να πετάξει», δήλωσε στο Ρόιτερς η πηγή.

 

Την είδηση μετέδωσε πρώτη φορά το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CNN.

 

Πρόκειται για το τρίτο κρούσμα στο Τέξας. Το πρώτο ήταν ένας άνδρας που είχε πρόσφατα επιστρέψει από την Λιβερία. Το δεύτερο πρόσωπο ήταν μία 26χρονη νοσοκόμα που περιλαμβάνεται στο προσωπικό που φρόντισε τον πρώτο αυτόν ασθενή εντός του νοσοκομείου, η κατάστασης της υγείας της οποίας χαρακτηρίστηκε σήμερα «σταθερή».

 

«Δεν υπήρχε πρωτόκολλο» 

Το νέο κρούσμα προκάλεσε την οργή των νοσηλευτών με το συνδικάτο να καταγγέλλει ότι το Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο δεν είχε χορηγήσει στο προσωπικό πρωτόκολλο για την φροντίδα των ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον θανατηφόρο ιό. Οι νοσηλευτές απαντούν έτσι στον διευθυντή των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης (CDC) των ασθενειών Τομ Φρίντεν, ο οποίος έκανε λόγο για πιθανή παραβίαση των διαδικασιών για να εξηγήσει την προσβολή της αμερικανίδας νοσοκόμας από τον Εμπολα.

 

«Το CDC δηλώνει ότι τα πρωτόκολλα δεν ακολουθήθηκαν, αλλά οι νοσηλευτές λένε ότι δεν υπήρχε πρωτόκολλο (για να παραβιασθεί)», δήλωσε η προέδρος του Εθνικού Συνδικάτου Νοσοκόμων Ρόουζαν ΝτεΜόρο, διευκρινίζοντας πως ούτε όταν εισήχθη στο τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών, ούτε μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, το νοσηλευτικό προσωπικό είχε στη διάθεσή του οδηγίες για την φροντίδα του λιβεριανού ασθενή, που πέθανε την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε η Ρόουζαν ΝτεΜόρο.

 

Την στιγμή που ο ασθενής υπέφερε από εμετούς και διάρροια, καμία οδηγία δεν είχε δοθεί από το νοσοκομείο για τον τρόπο χειρισμού των υψηλής μολυσματικότητας υλικών, πέραν της οδηγίας για την άμεση απομάκρυνση των λερωμένων πετσετών, καταγγέλλει η πρόεδρος του συνδικάτου.

 

ΟΗΕ: Χάνουμε τη μάχη 

Ο κόσμος χάνει τη μάχη κατά του ιού Εμπολα και έχει αποτύχει στην ανάσχεση της θανατηφόρας επιδημίας, προειδοποίησε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

 

«Ο Εμπολα έχει μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με εμάς», δήλωσε ο Αντονι Μπάνμπερι, επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών που είναι επιφορτισμένη με τον συντονισμό της επείγουσας δράσης κατά του Εμπολα (UNMEER), κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αφιερωμένης στην επιδημία.

Η επιδημία του ιού Εμπολα «βρίσκεται πολύ μπροστά μας, πηγαίνει πιο γρήγορα από εμάς και είναι έτοιμη να κερδίσει την κούρσα», δήλωσε ο Αντονι Μπάρμπερι μέσω τηλεδιάσκεψης από την Ακρα.

«Είτε σταματάμε τον Εμπολα τώρα ή θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή κατάσταση για την οποία δεν έχουμε σχέδιο αντιμετώπισης», προειδοποίησε υπενθυμίζοντας τις τελευταίες προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που κάνουν λόγο για την εμφάνιση 5.000 έως 10.000 νέων κρουσμάτων κάθε εβδομάδα στη Δυτική Αφρική από τον Δεκέμβριο.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ανάγκη από 7.000 κλίνες στα κέντρα νοσηλείας, αλλά μέχρι τότε (τον Δεκέμβριο), δεν θα έχουμε παρά περίπου 4.000 κλίνες» και χωρίς το αναγκαίο προσωπικό για τη διαχείρισή τους.

«Υπάρχουν πολλές κακές ειδήσεις για τον Εμπολα, αλλά η καλή είδηση είναι ότι ξέρουμε πώς να τον σταματήσουμε», πρόσθεσε ωστόσο ο Αντονι Μπάνμπερι.

«Οφείλουμε να νικήσουμε τον Εμπολα και πρέπει να το κάνουμε γρήγορα. Κάθε ημέρα που περνά αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών».

Η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην Δυτική Αφρική, όπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 5.000 έως 10.000 νέα κρούσματα θα εμφανίζονται κάθε εβδομάδα από τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ, ο αριθμός των νεκρών είναι 4.447 επί 8.914 καταγεγραμμένων κρουσμάτων.