Ισχυρές πιέσεις δέχεται η Wall Street

Έντονες ρευστοποιήσεις καταγράφονται από την αρχή της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτυπώνουν τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τη Federal Reserve για την παγκόσμια οικονομία, οι οποίες, μάλιστα, στάθηκαν και η αφορμή για την αναβολή της αύξησης του επιτοκίου της.

Ειδικότερα, στις 16:42, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 1,33% στις 16.452,87 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει απώλειες 0,92% στις 4.849,25 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινείται πτωτικά κατά 1,04% στις 1.969,39 μονάδες.

Στο μεταξύ, σήμερα η συνεδρίαση συνοδεύεται από τη λήξη τεσσάρων διαφορετικών κατηγοριών παραγώγων, γνωστή και ως quadruple witching, κατά την οποία αυξάνεται η μεταβλητότητα. Συγκεκριμένα σήμερα έχουμε τις λήξεις των συμβολαίων stock index futures, stock index options, stock options και single stock futures.

Στο ταμπλό, απώλειες 6% σημειώνει η Freeport-McMoRan, μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. δολαρίου. Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης αύξησης κεφαλαίου ύψους εξίδου 1 δισ. δολαρίων.

Πτωτικά κινούνται οι περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές της αμερικανικής αγοράς, με τις Netflix και Yahoo! να σημειώνουν απώλειες άνω του 2%, ενώ άνω του 2% είναι οι απώλειες σε Goldman Sachs και JPMorgan.

Στον αντίποδα, η Adobe Systems σημείωνει κέρδη 5,4%, καθώς τα κέρδη του τρίτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 0,54 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσουν τα 50 σεντς. Ωστόσο, η εταιρεία ανέφερε ότι τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου θα διαμορφωθούν στα 56-62 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να ξεπεράσουν τα 64 σεντς.

Υπενθυμίζεται ότι χτες η Fed αποφάσισε τη διατήρηση των επιτοκίων στο 0% – 0,25% , αναβάλλοντας προς ώρας την πολυαναμενόμενη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής. Την ίδια ώρα, η Fed υποβάθμισε στο 3,5% από 3,8% προηγουμένως, την εκτίμηση για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.