Β. Θάνου: Υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή η ροή μεταναστών και προσφύγων

Υπό έλεγχο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ροή προσφύγων και μεταναστών όπως εκτίμησε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου στο πλαίσιο της έκτακτης συνάντησης που είχε με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο. Απ’ την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος σχολίασε ότι οι εξελίξεις ανεβάζουν το θερμόμετρο, «είμαστε υπό πίεση» ανέφερε εν όψει και της Συνόδου Κορυφής.

«Οι θέσεις της Ελλάδας παραμένουν σταθερές ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται από ένα και μόνο κράτος», δήλωσε για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου.

Αναφέρθηκε δε στις προσπάθειες της κυβέρνησης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ότι η εισροή είναι υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή, χωρίς αυτό να μειώνει την ένταση και την οξύτητα του προβλήματος».

Ενημέρωσε τον κ. Αβραμόπουλο ότι η κυβέρνηση, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής που ανακοινώθηκε για την επόμενη Τετάρτη, συλλέγει όλο το απαραίτητο υλικό και τα στοιχεία προκειμένου να τα παραδώσει στον επόμενο Πρωθυπουργό ο οποίος θα προκύψει μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

«Αναμένουμε κι εμείς ότι στη Σύνοδο αυτή θα πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε μια λύση δεδομένου ότι το ζήτημα έχει καταστεί ιδιαίτερα οξύ και έχει διερευνθεί στους κόλπους της ΕΕ», είπε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

«Οι εξελίξεις ανεβάζουν το θερμόμετρο. Είμαστε υπό πίεση», είπε από την πλευρά του Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος σημειώνοντας πως «είμαστε λίγο πριν από τις δύο Συνόδους, τη Σύνοδο των Υπουργών και τη Σύνοδο Κορυφής».

Είπε ακόμη ότι τελευταία Σύνοδος των Υπουργών δεν στέφθηκε με επιτυχία καθώς υπήρξαν χώρες που διαφοροποιήθηκαν.

Για την Ελλάδα ανέφερε ειδικότερα ότι, ενώ συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές, έχει βελτιωθεί η κατάσταση στα σημεία εξόδου.

Προέβλεψε ότι η πίεση θα συνεχιστεί και είπε ότι η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας στο θέμα της διαχείρισης των ροών -και με οικονομικά μέσα και με τεχνογνωσία-, ώστε η διαχείριση να είναι η καλύτερη δυνατή.

Παράλληλα ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το θέμα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις παγκόσμιες διαστάσεις αυτού του προβλήματος και προσέθεσε πως και σε άλλες χώρες τα πράγματα είναι επίσης δύσκολα και γι’ αυτό καταβάλλονται προσπάθειες να υπάρξει μια λύση από κοινού.