Καταπέλτης το πόρισμα για τις ευθύνες του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης

Σοβαρές παραλείψεις του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης διαπιστώνει στο πόρισμά του το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), σχετικά με την εξέταση τήρησης της νομιμότητας λειτουργίας του λούνα παρκ, πόρισμα το οποίο παρέλαβε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, από τον γενικό γραμματέα του ΣΕΕΔΔ.

 

Ήδη, το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, το οποίο μετά την εντολή του κ. Μητσοτάκη προς το Σώμα, ολοκληρώθηκε σε πέντε ημέρες διαβιβάστηκε τόσο στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, προκειμένου να συσχετιστεί με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και να αναζητηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες όσο και στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Μανώλη Αγγελάκα, για την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης σε βάρος των αρμοδίων οργάνων του δήμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την παραλαβή του πορίσματος, ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα του ΣΕΕΔΔ Παρασκευά Νομικό, καθώς και τους επιθεωρητές, για τη γρήγορη ανταπόκριση στο αίτημά του, τόνισε ότι «τα συμπεράσματα του πορίσματος είναι αποκαρδιωτικά, το λούνα παρκ δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει λειτουργήσει και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«σας μιλάω όχι μόνον ως πολιτικός, αλλά και ως πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, τα οποία συχνά πηγαίνουν σε τέτοιους χώρους αναψυχής».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμανε ότι «το ζητούμενο δεν είναι μόνο η απόδοση των ευθυνών για τη συγκεκριμένη περίπτωση κάτι που είναι σίγουρο πως θα συμβεί, καθώς το πόρισμα αυθημερόν διαβιβάζεται τόσο στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών όσο και στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Το ζητούμενο είναι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι οι χώροι αναψυχής που περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τα παιδιά μας είναι ασφαλείς και δεν θα συμβεί ποτέ ξανά ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό».

Συμπλήρωσε δε ότι «πρόθεση του υπουργείου είναι να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του ΣΕΕΔΔ και να επεκταθεί ο έλεγχος νομιμότητας σε όλα τα μεγάλα θεματικά πάρκα αναψυχής της Αττικής, έτσι ώστε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αυτά λειτουργούν σύννομα και στην περίπτωση που αυτό δεν έχει συμβεί, τότε άμεσα να προβούν τα αρμόδια όργανα στις απαιτούμενες ενέργειες».

Απ’ την πλευρά του, ο κ. Νομικός δήλωσε ότι «οι επιθεωρητές κατέβαλαν μεγάλο κόπο για να ολοκληρωθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα το πόρισμα.

Η έκθεση διαπιστώνει παραβάσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, όσον αφορά την αδειοδότηση και τον έλεγχο λειτουργίας του λούνα παρκ και την παραχώρηση του χώρου που είχε δοθεί από τον δήμο για την λειτουργία αυτής της εγκατάστασης.

Παράλληλα, διαπιστώσαμε και ελλείψεις του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Στην έκθεση του Σώματος περιλαμβάνονται προτάσεις και για την αποκατάσταση της νομιμότητας, αλλά και για την βελτίωση του νομικού πλαισίου».

 

 

 

 

Πηγή: Ημερησία