Καθηγητής Αθ. Τσακρής: Δεν υπάρχει θεραπεία για το νέο MERS, να περιοριστεί η διασπορά του

Την ανάγκη λήψης μέτρων για να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά του θανατηφόρου κορόνα-ιού MERS, τονίζει ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής, καθώς στην παρούσα φάση "δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο ούτε ειδική θεραπεία για τον νέο ιό".

 "Λόγω και της μεγάλης θνητότητας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός καθώς το 50% των ασθενών που προσβάλλονται από τον νέο ιό καταλήγουν – έχει ιδιαίτερη σημασία ο περιορισμός μετάδοσης του MERS" τονίζει ο καθηγητής Τσακρής και προσθέτει:

"Η χώρα μας είναι πύλη εισόδου ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και καλείται να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, όπως συνιστούν τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο αντιμετώπισης των λοιμώξεων ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά αυτού του θανατηφόρου ιού".

 
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών "θα πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος σε άτομα που έχουν συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα και έχουν προηγουμένως επισκεφθεί ή παραμείνει σε χώρες της αραβικής χερσονήσου για να δούμε αν υπάρχει λοίμωξη από τον νέο ιό.

Και οι γιατροί πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι σε αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) να ελέγχονται τέτοια περιστατικά για πιθανή μόλυνση από τον νέο ιό, που είναι ιδιαίτερα παθογόνος και εμφανίζει υψηλή θνητότητα, δηλαδή από τα άτομα που προσβάλλονται ένα μεγάλο ποσοστό καταλήγει.

Αυτό θορυβεί και τη διεθνή κοινότητα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει διασπορά του παθογόνου αυτού καινούργιου ιού στις χώρες της αραβικής χερσονήσου και ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία.

Συνολικά αγγίζουν τους 100 οι νεκροί σε διάφορες χώρες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μάλιστα μια εξάπλωση τους τελευταίους δύο μήνες σε νοσοκομεία της Σαουδικής Αραβίας και μάλιστα καταγράφονται και περιπτώσεις ενδονοσοκομειακής μετάδοσης αυτού του ιού.

Το γεγονός αυτό έχει θέσει σε ετοιμότητα τη διεθνή επιστημονική κοινότητα για να περιοριστεί το φαινόμενο και να αποφευχθεί η μετάδοσή του σε άλλες χώρες."

 

Τα μέτρα προφύλαξης

Σε αυτή τη φάση ιδιαίτερη σημασία έχει το επιδημιολογικό ιστορικό. Δηλαδή άτομα που έχουν συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα και έχουν προηγουμένως επισκεφθεί ή παραμείνει σε χώρες της αραβικής χερσονήσου θα πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να γίνεται ενδελεχής έλεγχος για να δούμε αν υπάρχει λοίμωξη από τον νέο ιό.

Και οι γιατροί πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι σε αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) να ελέγχονται τέτοια περιστατικά για πιθανή μόλυνση από τον νέο ιό.

Επίσης άτομα που ταξιδεύουν στις χώρες της αραβικής χερσονήσου ή διαμένουν εκεί να αποφεύγουν επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή ενδημεί και εξαπλώνεται ο ιός σε χώρες της αραβικής χερσονήσου.
 
Από τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα -γιατί αρκετά σημεία για το πως συμπεριφέρεται αυτός ο νέος ιός δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα στη διεθνή βιβλιογραφία- φαίνεται ότι μπορούν να εμφανιστούν συμπτώματα και 10 ημέρες μετά την επαφή με ασθενή που έχει μολυνθεί με τον ιό MERS.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο τα άτομα που έχουν έρθει σε μη προστατευμένη επαφή με άτομα που πάσχουν θα πρέπει για 14 ημέρες να παραμένουν σε καραντίνα, καθώς αυτές είναι οι διεθνείς οδηγίες, να αποφεύγουν δηλαδή επαφή με άλλα άτομα για περίπου δύο εβδομάδες.

 

 

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ