Ουκρανία: Εντολή για επανέναρξη της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα την επανέναρξη της "αντιτρομοκρατικής" επιχείρησης κατά των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η οποία είχε ανασταλεί πριν από το Πάσχα, μετά τον εντοπισμό της σορού ενός πολιτικού της περιοχής αυτής που ανήκε στο κόμμα του η οποία φέρει σημάδια βασανιστηρίων.

Ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι δύο σοροί που έχουν υποβληθεί σε "βάναυσα βασανιστήρια" βρέθηκαν κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ, η οποία βρίσκεται στα χέρια των φιλορώσων μαχητών. Μεταξύ αυτών βρισκόταν η σορός του Βολόντιμιρ Ρίμπακ, μέλος του κόμματος του Τουρτσίνοφ, Μπατκίβτσινα, ο οποίος είχε πρόσφατα απαχθεί από "τρομοκράτες".

"Τα εγκλήματα αυτά γίνονται με την πλήρη υποστήριξη και την συγκατάβαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας", σημείωσε ο Τουρτσίνοφ.

"Αξιώνω από τις υπηρεσίες ασφαλείας να εξαπολύσουν εκ νέου και να φέρουν εις πέρας με αποτελεσματικό τρόπο τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που έχουν στόχο την προστασία από τους τρομοκράτες των Ουκρανών πολιτών που ζουν στην ανατολική Ουκρανία", κατέληξε.

 

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι ουκρανικό μαχητικό αεροπλάνο επλήγη από πυρά, την ώρα που πετούσε πάνω από τη Σλοβιάνσκ, τον έλεγχο της οποίας έχουν φιλορώσοι, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

«Άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον του αεροσκάφους AN-30 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο πραγματοποιούσε αναγνωριστική πτήση πάνω από τη Σλαβιάνσκ. Επλήγη από πολλές σφαίρες» ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου.

Το μαχητικό προσγειώθηκε στο Κίεβο με ασφάλεια.
  
Νωρίτερα, ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στο Ντονέτσκ συναντήθηκαν με τον επικεφαλής μεσολαβητή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

 

Ο μεσολαβητής Μαρκ Εθέρινγκτον χαρακτήρισε τις συζητήσεις «εποικοδομητικές».

«Είχαμε μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με εκπροσώπους της ομάδας που έχει καταλάβει το κτίριο περιφερειακής κυβέρνησης στο Ντόνετσκ, με τον δήμαρχο του Ντόνετσκ και τον διοικητή της αστυνομίας» της πόλης, δήλωσε ο Μαρκ Εθέρινγκτον σε δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντηση αυτή που διήρκησε 90 λεπτά και πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της πόλης.

«Εξήγησαν τη θέση τους. Συζητήσαμε επίσης την ανάγκη να υπάρξει διάλογος και αποκλιμάκωση της έντασης και, φυσικά, την ανάγκη να αποφευχθεί η βία» πρόσθεσε ο Εθέρινγκτον.

 

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ