Κεγκέρογλου: Προτεραιότητα η θεσμική αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων

«Προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας είναι η θεσμική αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων», τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου. «Το επόμενο διάστημα, σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, αυτόν τον στόχο θα υλοποιήσουμε. Δεν μπορεί να συνεχίζεται η κρατική παρέμβαση στους μισθούς, έστω και στον κατώτερο. Βεβαίως μπορεί να υπάρχει ένα δίκτυ ασφαλείας, όμως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα καθορίζουν ακόμη και τον κατώτατο μισθό», σημειώνει ο κ. Κεγκέρογλου.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα «Στέγασης και Επανένταξης» για 1.200 αστέγους που εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας, ο κ. Κεγκέρογλου τονίζει ότι είναι μέρος ενός συνολικότερου προγράμματος για τη στήριξη των αστέγων που αφορά διάφορες δράσεις. Στοχεύει στο να πάρει ανθρώπους που είναι στους κοινωνικούς ξενώνες ή στις υποδομές για αστέγους όπως τα κέντρα ημέρας και να τους επανεντάξει, βοηθώντας τους να στήσουν ξανά το νοικοκυριό και βεβαίως να βρουν εργασία».

Στο πρόγραμμα υπάρχει και η καινοτομία της αναδοχής από μία οικογένεια ενός ενήλικα αστέγου. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά ουσιαστικά σε όλη την Ευρώπη. Μια οικογένεια μπορεί να φιλοξενήσει έναν άστεγο, να έχει μια αποζημίωση για τα έξοδα που κάνει, ώστε εκτός από την στέγη να παρέχει και διατροφή. Ο άστεγος σε αυτή την περίπτωση θα έχει και ένα ποσό για τα προσωπικά του έξοδα.

Το δεύτερο σκέλος ενεργειών αφορά την εργασιακή επανένταξη. Υπάρχει πρόγραμμα για συμβουλευτική κατάρτιση και επιδότηση της εργασίας είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε για τη δημιουργία μικρής δραστηριότητας, ατομικά ή συνεταιριστικά είτε με το voucher κατάρτισης να μπορέσει στη συνέχεια να κάνει πρακτική άσκηση. Ακόμη, αν μετεγκατασταθεί από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη σε άλλες περιφέρειες ή στην ύπαιθρο και θέλει να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή θα υπάρχει η δυνατότητα ακόμη και της επισκευής πατρογονικού σπιτιού, όπου υπάρχει».

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο υφυπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι «για την κοινωνική προστασία και πρόνοια οι εξαγγελίες αυτές είναι μόνο μικρό μέρος του προγράμματός μας και των δράσεων που υλοποιούμε. Επιπλέον, το παράξενο είναι ότι παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερο κόστος για μικρότερα πράγματα. Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το διπλάσιο ποσό, που ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα χρησιμοποιήσει για μέρος αυτών των δράσεων. Υπάρχει λοιπόν μια αντίφαση. Μιλάνε για λιγότερες δράσεις και μικρότερη στήριξη με πολύ μεγαλύτερα ποσά. Αυτό πρέπει να εξηγηθεί από αυτούς που τα προγραμμάτισαν γιατί και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην τα γνωρίζει.