Κίνητρα για υψηλότερο αφορολόγητο με τη χρήση καρτών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαφορετικό ποσοστό δαπανών, ανάλογα με το εισόδημά τους, θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι με τη χρήση πλαστικού χρήματος, προκειμένου να χτίζουν το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Αυτό θα προβλέπει η ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τη σύνδεση του αφορολόγητου με το ύψος των δαπανών που θα γίνονται με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προβλέπει τη θέσπιση κλίμακας με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία, που θα πρέπει να γίνονται με χρήση κάρτας.
Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί κίνητρο, προκειμένου οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν τις κάρτες για όσο το δυνατόν περισσότερες δαπάνες. Ειδικότερα εξετάζεται το νέο σύστημα να προβλέπει υψηλότερο αφορολόγητο για όσους φορολογούμενους χρησιμοποιύν κάρτες για το 70% – 80%.

Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να προωθηθούν στη Βουλή από το νέο έτος.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες, ώστε να μειώσουν τις χρεώσεις που επιβάλλουν στους επαγγελματίες και τα καταστήματα για τον τζίρο που πραγματοποιούν μέσω καρτών, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις πληρωμές.

Πηγή: ΑΜΠΕ