Κυρ. Μητσοτάκης: Το προσχέδιο της Συνόδου δεν πληροί τα συμφωνηθέντα στο συμβούλιο

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που έχει παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες δεν πληροί ούτε τις ελάχιστες απαιτήσεις τις οποίες από κοινού συμφωνήσε με τον Πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητστοτάκης διευκρινίζοντας πάντως πως δεν κάνει σχόλια σε μια διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε πως «το προσχέδιο περνάει κάτω από τον χαμηλό πήχη που βάλαμε εμείς στον Πρωθυπουργό στα πλαίσια της συζήτησης που είχαμε στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή».

Όπως είπε, «η ΝΔ από την πρώτη στιγμή, έχει τηρήσει μια εξαιρετικά υπεύθυνη στάση, έχει αναζητήσει πλαίσιο συναίνεσης και με τη δική της στρατηγικη έχει φέρει τον Πρωθυπουργό σε γραμμή ρεαλισμού και κοινής λογικής», ενώ χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το δίλημμα «ανθρωπισμός ή ακροδεξιά» του πρωθυπουργού στην χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, τα κλειστά προαναχωρισιακά κέντρα είναι απαραίτητη πρόβλεψη που υπάρχει στον κώδικα της συνθήκης Σενγκεν, ώστε οι παράτυποι μετανάστες να μπορούν να βρίσκονται κάπου μέχρι που να επαναπροωθηθούν στη χώρα τους.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως θα πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική η οποία λέει οτι χρειαζόμαστε διαχωρισμό προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, ζήτησε να υπάρξουν ανοιχτές δομές για τους πρόσφυγες με τη στήριξη του Ελληνικού κράτους το οποίο, όπως είπε, είναι παντελώς απόν, ενώ επανέλαβε τη θέση του για κλειστά προαναχωρισιακά κέντρα προκειμένου να φιλοξενούνται προσωρινά οι μετανάστες μέχρι να επιστραφούν στις χώρες προέλευσής τους.

«Η εθνική θέση που πρέπει να συζητήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός είναι να υπάρχει ένα δεσμευτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στις Ευρωπαϊκές χώρες Αυτό πρέπει να διεκδικήσει», είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως όταν πήγε στο ΕΛΚ έδωσε μάχη απέναντι στην Αυστρία υπερασπιζόμενος την εθνική μας θέση.

Αναφερόμενος στο κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι ο ελάχιστος κοινός τόπος συμφωνίας, είναι ο πήχης που βάλαμε στον κ. Τσίπρα. «Από τον ίδιο εξαρτάται αν θα περάσει πάνω ή κάτω από τον πήχη. Είναι λογικό να διατηρούμε εντονότατες επιφυλάξεις. Θα συνεχίζουμε να ασκούμε δριμύτατη κριτική βλέποντας την Κυβέρνηση να έχει εκχωρήσει τη διαχείριση της κρίσης στις ΜΚΟ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας οικουμενικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως δεν είναι λύση και πως σε περίπτωση που η Κυβέρνηση απολέσει τη δεδηλωμένη θα ενεργοποιηθούν οι σχετικές προβλέψεις του Συντάγματος και σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί άλλη κυβερνητική πλειοψηφία θα πάμε σε εκλογές.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για αναβίωση της διαπραγμάτευσης του κ. Βαρουφάκη χωρίς τον κ. Βαρουφάκη, τονίζοντας πως η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο. «Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να καταθέσει ρεαλιστικές προτάσεις. Η καθυστέρηση θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία», δήλωσε χαρακτηρίζοντας «μέγιστο στρατηγικό σφάλμα» τη σύνδεση του προσφυγικού με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες για τον κ. Παπαγγελόπουλο ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με τις ενέργειές της αμφισβητεί τον τον πυρήνα του κράτους δικαίου.