Στ. Θεοδωράκης: Οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν τη χώρα σε δύσκολη θέση

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

«Η προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα μας στοιχίζει και σε χρόνο και σε χρήμα» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, καταλογίζοντας καθυστερήσεις στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού.

«Όταν αρχίζει η κουβέντα για το προσφυγικό και δεν έχεις σαφή σχέση και επαφή με την πραγματικότητα, βασανίζεσαι για πολύ ώρα μέχρι να φτάσεις στο ρεαλισμό», είπε ο κ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας πως «ξοδέψαμε αρκετή ώρα να συζητάμε για πράγματα που για εμάς ήταν δεδομένα – και τα είχαμε παρουσιάσει πριν αρκετό καιρό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – αλλά δυστυχώς για την κυβέρνηση και για τον κ.Τσίπρα δεν ήταν δεδομένα».

«Πρέπει να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι, να διαχωρίζουμε τους πρόσφυγες από τους μετανάστες. Nα δείχνουμε την αλληλεγγύη μας προς τους πρόσφυγες αλλά να μη δεχόμαστε τους μετανάστες όλου του κόσμου. Αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο μέρος της κουβέντας που κάναμε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Η φύλαξη των συνόρων και η εμπλοκή της FRONTEX ήταν επίσης μεγάλο μέρος της συζήτησης γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατούν κάποιες ιδεοληψίες, που έχουν φέρει τη χώρα σε πολύ δύσκολη θέση», υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ερωτηθείς τι περιμένει από τη σημερινή σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό ο κ. Θεοδωράκης απάντησε ότι «το καλύτερο σενάριο το ελπίζουμε αυτές τις μέρες αλλά όχι σήμερα». «Αναμένουμε τις επαφές στη σύνοδο κορυφής με τους Τούρκους και ελπίζουμε ότι επιτέλους θα αποδεχτούν ότι όσοι έρχονται από τις ακτές τους και δεν αιτούνται άσυλο, θα πρέπει να επιστρέφουν αμέσως πίσω. Εδώ υπάρχει μια μεγάλη διένεξη καθώς υπάρχει μια συμφωνία επαναπροώθησης την οποία δεν τηρούν. Αν αυτό συμβεί μπορεί να είναι μια μεγάλη ελάφρυνση για τα ελληνικά νησιά, ενώ θα λειτουργήσει και αποτρεπτικά για το μέλλον, γιατί όταν κάποιος ξέρει ότι θα κάνει όλο αυτό το δρομολόγιο για να επιστρέψει ξανά στην Τουρκία θα μειωθούν οι ροές», είπε.

Επανέλαβε τέλος την πρόταση του Ποταμιού για έναν υπέρ-υπουργό μετανάστευσης, ενώ σε ερώτηση για το ποιο πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει το συγκεκριμένο ρόλο ανέφερε ότι «θα μπορούσε να ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης». Σημείωσε πάντως ότι δεν έφτασε να προτείνει το όνομα, γιατί αξία έχει να αποδεχτεί πρώτα ο Πρωθυπουργός την ανάγκη. «Εγώ είχα προετοιμάσει συγκεκριμένη πρόταση αλλά δεν έφτασα εκεί γιατί ο πρωθυπουργός είπε γελώντας “εγώ δε θα κάνω ανασχηματισμό σήμερα”, και ότι “δεν θα φύγει ο χειρισμός από την κυβέρνηση” παρά το ότι ο χειρισμός αυτός παραμένει μέχρι σήμερα θολός», επισήμανε.