Κλείνει ένα στα τρία Αστυνομικά Τμήματα

Σχέδιο «Καλλικράτης» στα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας όλης της χώρας επεξεργάζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με στόχο να αποδεσμευθούν αστυνομικοί που αυτή τη στιγμή υπηρετούν στα γραφεία για τις ανάγκες της αστυνόμευσης.

 

Σύμφωνα με τις έως τώρα προτάσεις που βρίσκονται υπό επεξεργασία, εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός των Τμημάτων μετά τις συνενώσεις των υπηρεσιών θα είναι μειωμένος τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο σε σχέση με τον σημερινό και θα προσεγγίζει τον αριθμό των καλλικρατικών δήμων.

Το μοντέλο που υιοθετείται θυμίζει έως έναν βαθμό τα περίφημα Πολυδύναμα Αστυνομικά Τμήματα, έναν θεσμό που είχε εγκαινιασθεί με τυμπανοκρουσίες στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν η εγκληματικότητα σημείωνε τρομακτική άνοδο, και τελικά αποσύρθηκε λόγω των μεγάλων αδυναμιών στην υλοποίησή του. Αυτήν τη φορά οι επιτελείς της ΕΛΑΣ. που έχουν υποβάλει προτάσεις Αναμένονται αντιδράσεις από αιρετούς που θα δουν Τμήματα στους δήμους τους να καταργούνται και συγκεκριμένα οργανογράμματα κινούνται περισσότερο κοντά στο μοντέλο των Αστυνομικών Τμημάτων της Βρετανίας, χωρίς ωστόσο να έχουν την πολυτέλεια των εκατοντάδων αστυνομικών που υπηρετούν σ’ αυτά. Τα Τμήματα της Βρετανίας αποτελούν αυτοδύναμες μονάδες που περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες ασφαλείας, τάξης, άμεσης δράσης κ.λπ.

Το σχέδιο της αναδιάταξης των Τμημάτων Ασφαλείας και Τάξης σε όλη την Ελλάδα είχε αρχίσει να δρομολογείται από το διάστημα που στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν ο Νίκος Δένδιας. Ο «Καλλικράτης» στην ΕΛΑΣ.αποτελούσε, άλλωστε, το επόμενο βήμα μετά τον νόμο για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του Σώματος που ψηφίσθηκε επί Δένδια και σ’ έναν βαθμό «ξηλώθηκε» επί του διαδόχου του Β. Κικίλια. Ωστόσο, και η νέα πολιτική ηγεσία συμμερίζεται τη διαπίστωση ότι η Αστυνομία, που πάσχει όσο ποτέ από έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα εφόσον οι υπηρεσίες της αναδιαταχθούν. Ετσι, ο σχεδιασμός για τον νέο χάρτη της ΕΛΑΣ. βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία και ο μεγάλος πονοκέφαλος στην Κατεχάκη είναι οι αναμενόμενες αντιδράσεις, κυρίως από αιρετούς που θα δουν Τμήματα στις περιοχές τους να καταργούνται. Προκειμένου να περιορισθούν όσο γίνεται τέτοιες αντιδράσεις, ο νέος χάρτης των αστυνομικών υπηρεσιών θα «πατήσει» πάνω στον «Καλλικράτη».

 

Όπως εξηγεί ανώτατος αξιωματικός, η μείωση του αριθμού των Τμημάτων θα λύσει σε έναν μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού για τις υπηρεσίες «στον δρόμο». Η μαζική φυγή αστυνομικών προς τη σύνταξη, σε συνδυασμό με το φραγμό στις προσλήψεις – όσοι εισάγονται από πέρυσι στις αστυνομικές σχολές θα φοιτήσουν δύο χρόνια μετά την εισαγωγή τους, άρα ουσιαστικά δεν αντικαθίστανται όσοι φεύγουν -, έχει οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου αποψίλωση των υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε Τμήματα Ασφαλείας όπως αυτό της Ομόνοιας υπηρετούν λιγότεροι από τους μισούς σε σχέση με τις ανάγκες της περιοχής.

 

Οι περιπολίες

 

Η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με την αύξηση των λεγόμενων «στόχων» οδηγεί πολλές φορές σε αδυναμία να υπάρχει έστω ένα περιπολικό ανά βάρδια σε ολόκληρες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Αττική φυλάσσονται 1.100 «στόχοι» (πρόσωπα, αλλά και κτίρια και εγκαταστάσεις) επιπλέον από τους «στόχους» που προστατεύονται από την αυτόνομη Υπηρεσία Προστασίας Επισήμων. “Υπάρχουν περιπτώσεις που ουσιαστικά εκτός των γραμματειών και των φρουρών όλες οι δυνάμεις ενός Τμήματος απασχολούνται στη φύλαξη προσώπων ή κτιρίων και δεν υπάρχει κανείς διαθέσιμος για περιπολία” λέει ο ίδιος αξιωματικός.

 

Η συνένωση Τμημάτων έχει δύο αποτελέσματα. Αφενός τη μείωση των αναγκών για υπηρεσίες γραφείου (αυτομάτως χρειάζεται μία γραμματεία αντί για δύο ή τρεις και οι σκοποί περιορίζονται στους μισούς ή και το ένα τρίτο), αφετέρου την εξοικονόμηση χρημάτων μια και τα περισσότερα Τμήματα στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια.

 

Ήδη για την Απική οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί προβλέπουν τη συνένωση των 93 Τμημάτων Ασφαλείας σε 50 και αντίστοιχα το ίδιο προβλέπεται και για τα Τμήματα Τάξης. Ενδεικτικά, προτείνεται η συνένωση σε ένα Τμήμα Ασφαλείας – Τάξης των τριών που λειτουργούν αντίστοιχα στη Βάρη, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη, των δύο της Νέας Ιωνίας, των τριών που λειτουργούν σε Καλύβια, Κερατέα, Λαύριο, των τριών σε Βριλήσσια Μελίσσια – Πεντέλη, των δύο σε Χολαργό – Παπάγο και των δύο σε Χαλκηδόνα και Νέα Φιλαδέλφεια. Αντίστοιχο μοντέλο προβλέπεται και για την περιφέρεια, αλλά και τη θεσσαλονίκη.

 

Εξάρχεια – Αστυνομικοί υπό φρούρηση

 

Στις προτάσεις των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονται υπό μελέτη περιλαμβάνονται και προβλέψεις για μεταφορές υφιστάμενων υπηρεσιών σε άλλα σημεία. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται το Τμήμα των Εξαρχείων. Περίπου η μισή του δύναμη αλλά και αστυνομικοί από άλλες υπηρεσίες – κυρίως της Άμεσης Δράσης – απασχολούνται καθημερινά αποκλειστικά με τη φύλαξη του ίδιου του κτιρίου που στεγάζει το Τμήμα, αφού αποτελεί διαρκή στόχο ταραξιών.

Προτείνεται λοιπόν η μεταφορά του κοντά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ώστε να διασφαλίζεται η ίδια η ασφάλεια του προσωπικού του αλλά και να περιορισθεί ο αριθμός των αστυνομικών που φυλάσσουν τους συναδέλφους τους.

 

Οι επιφυλάξεις – Το φάντασμα του παρελθόντος

 

Το φάντασμα των Πολυδύναμων Αστυνομικών Τμημάτων, που παρά τις φιλόδοξες προοπτικές τους τελικά δεν περπάτησαν, πλανάται πάνω από τους επιτελείς της Κατεχάκη, οι οποίοι σχεδιάζουν την αναδιάταξη των αστυνομικών υπηρεσιών και αναζητούν τρόπους ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Άλλωστε, αυτή τη φορά δεν σχεδιάζεται ενοποίηση των υπηρεσιών με κατάργηση της αυτοτέλειας των Τμημάτων Ασφαλείας, όπως είχε γίνει στο παρελθόν. Ενας βασικός λόγος που τα Πολυδύναμα απέτυχαν στην πράξη ήταν και το γεγονός ότι αποδυναμώθηκαν από αστυνομικούς, αφού όποιος μπορούσε εξασφάλιζε μετακίνηση αλλού και δεν υπήρχε πρόβλεψη αντικατάστασης. Έτσι, βρέθηκαν πρακτικά να μην μπορούν να λειτουργήσουν.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ