Κληρονόμησε πλούτη και… μπελάδες ο βασιλιάς Σαλμάν

Η αλλαγή στην ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας μετά τον θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα δεν θα μπορούσε να έρθει σε πιο κρίσιμη περίοδο για το βασίλειο και η επόμενη μέρα βρίσκει τη χώρα αντιμέτωπη με προκλήσεις που ζητούν άμεση λύση.

 

Το ιστορικό χαμηλό στην τιμή του πετρελαίου έχει πυροδοτήσει έντονες πιέσεις από άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Βενεζουέλα, προς τη Σαουδική Αραβία να μειώσει τον ρυθμό εξόρυξης πετρελαίου ούτως ώστε να πέσει η προσφορά και να ανέβει η τιμή του κι έτσι να μειωθούν τα προβλήματα που προκαλεί η υπερπροσφορά πετρελαίου στις αγορές αλλά και στις υπόλοιπες χώρες.

 

Παράλληλα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει σοβαρά ερωτηματικά για την ασφάλεια του βασιλείου, καθώς ο πόλεμος στη Συρία αλλά και η εκστρατεία κατά του ISIS συνεχίζονται, ενώ η βία στην Υεμένη, με την οποία η Σαουδική Αραβία συνορεύει, αποτελεί άλλον έναν παράγοντα αποσταθεροποίησης και ανησυχίας.

 

Ο 79χρονος βασιλιάς Σαλμάν κατά την ανάληψη των καθηκόντων του και κατά τη διάρκεια των επίσημων συναντήσεων με τους ηγέτες των χωρών που έσπευσαν στη Σαουδική Αραβία για την κηδεία του Αμπντάλα έδινε διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει συνέχεια στις πολιτικές του βασιλείου τουλάχιστον όσον αφορά στο θέμα του πετρελαίου.

 

Μάλιστα, για να δείξει ότι αυτή είναι η πρόθεσή του, αμέσως μετά το διάγγελμά του ο βασιλιάς Σαλμάν γνωστοποίησε τους πρίγκιπες και τους εμίρηδες που θα αναλάβουν πόστα στην κυβέρνησή του και δεν είναι λίγοι αυτοί που σημείωσαν ότι οι επιλογές του καταδεικνύουν ότι εξαιτίας της ηλικίας του προετοιμάζει το έδαφος για τη νέα γενιά ηγετών της οικογένειας Αλ Σαούντ.

 

Οσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας, εκεί υπάρχει ένα τεράστιο ερωτηματικό αφού ήδη υπάρχουν φωνές που διαμαρτύρονται για την ακολουθούμενη πολιτική και ισχυρίζονται ότι η ηγεσία χρησιμοποιεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για την καταστολή των όποιων φιλελεύθερων πρωτοβουλιών.

 

Σε περίπτωση που ο βασιλιάς Σαλμάν, ο οποίος θεωρείται μάλιστα ως συντηρητικός, συνεχίσει την ίδια πολιτική με τον μεταρρυθμιστή προκάτοχό του υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι η αποσταθεροποίηση θα χτυπήσει την πόρτα και της Σαουδικής Αραβίας.

 

Σε αυτό συμβάλλει, σύμφωνα με τους αναλυτές, το γεγονός ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού των νέων της χώρας δεν έχει εργασία. Το θέμα της ασφάλειας του βασιλείου, μάλιστα, ήδη προκάλεσε αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild am Sonntag, έλαβε απόφαση να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία.

 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η απόφαση ελήφθη από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Γερμανίας, το οποίο αποτελείται από την Ανγκελα Μέρκελ, τον υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και άλλους επτά υπουργούς. Ο λόγος σύμφωνα με το δημοσίευμα της Bild είναι ότι το βασίλειο παραείναι ασταθές για να λάβει με ασφάλεια τις παραδόσεις οπλισμού από τη Γερμανία.

 

Πηγή: Έθνος