Κορωνοϊός -Βατόπουλος: Μια μεγάλη συγκέντρωση με ένα κρούσμα μέσα μπορεί να είναι καταστροφική

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές, δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος, αναφερόμενος στις τελευταίες εικόνες με υπαίθρια πάρτι σε πλατείες μετά την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι «η Ισπανία καταστράφηκε από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα». «Αν υπάρχει ένα κρούσμα, ένας άρρωστος και αυτός βρεθεί σε μία ομάδα 500 ατόμων, μπορεί μετά από δυο μέρες να έχουμε δυο κρούσματα. Τα 500 κρούσματα δεν ελέγχονται. Συνεπώς επειδή η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ κρίσιμη, υπενθυμίζω ότι συνεχίζουμε να έχουμε κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, οι μεγάλες συναθροίσεις ανθρώπων είναι πολύ εύκολο να οδηγήσουν σε μία ανεξέλεγκτη άυξηση των κρουσμάτων. Δηλαδή χαλαρώνουν τα μέτρα, εμείς δεν πρέπει να χαλαρώνουμε», είπε ο κ. Βατόπουλος.

Σημείωσε ότι είναι κατανοητό η νεολαία να θέλει να διασκεδάσει, αλλά «δυστυχώς ακόμα αυτό δεν πρέπει να το κάνουμε, ή πρέπει να το κάνουμε με πολύ μεγάλη προσοχή, διότι αν δώσουμε την ευκαιρία στον κορωνοϊό να φύγει από έναν άρρωστο και να μολύνει συγχρόνως καμιά 20αριά άλλους, αυτοί οι 20 μετά δεν ελέγχονται». «Μία μεγάλη συγκέντρωση με ένα κρούσμα μέσα, μπορεί να είναι εκρηκτική μετά η κατάσταση», είπε σε άλλο σημείο ο κ. Βατόπουλος σημειώνοντας ότι αυτό θα σημαίνε πισωγύρισμα στα μέτρα και ότι η οικονομία δεν αντέχει τέτοια βήματα.

Απαντώντας σε ερώτημα για το άνοιγμα περισσότερων επιχειρήσεων από τη Δευτέρα, ο κ. Βατόπουλος απάντησε: «Έχουμε ένα δίλημμα, είτε να παγώσουμε την κοινωνία είτε να προσπαθήσουμε σιγά σιγά να την κινητοποιήσουμε. Νομίζω κάθε λογική λέει να πάμε στο δεύτερο. Έχει κινδύνους, αλλά επειδή είμαστε κοινωνία πολιτών πρέπει ο καθένας από εμάς να συνειδητοποιήσει τι γίνεται, να συνειδητοποιήσει ότι για να γυρίσουμε στην παλιά μας ζωήθα πρέπει να γυρίσουμε προσεκτικά».


Πηγή: iefimerida.gr