Κουδούνι από σήμερα σε 525 σχολεία, στάσεις εργασίας της ΟΛΜΕ

Μαθήματα ξεκινούν σε εκατοντάδες Γυμνάσια και Λύκεια σήμερα, αντί της προσεχούς Δευτέρας, προκειμένου να αναπληρωθούν οι ώρες που χάθηκαν από τις καταλήψεις που έγιναν σε σχολεία τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο. 

Αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να κοπούν τρεις ημέρες από τις διακοπές του Πάσχα, η ΟΛΜΕ προχωρά σε τρίωρες στάσεις εργασίας (08:00-11:00) την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταλήψεις είχαν σημειωθεί το φθινόπωρο με αφορμή τη διαθεσιμότητα (και εν συνεχεία την απόλυση) καθηγητών τεχνολογικής εκπαίδευσης και την κατάργηση τεχνικών ειδικοτήτων. Οι καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε τεχνικά, αλλά και γενικά λύκεια, καθώς και σε γυμνάσια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές αποφάσεις και σε ένδειξη συμπαράστασης στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ.

 

Συνολικά, τα σχολεία που θα ανοίξουν τις ημέρες αυτές είναι 525. Το κάθε σχολείο θα λειτουργήσει διαφορετικό αριθμό ημερών, ανάλογα με τη διάρκεια των καταλήψεων. Την Τετάρτη θα ανοίξουν και τα περισσότερα σχολεία, 260 τον αριθμό, ενώ άλλα 125 θα προστεθούν την Πέμπτη και 140 την Παρασκευή.

Τα σχολεία που θα ανοίξουν από την Τετάρτη κατανέμονται γεωγραφικά στις περιφέρειες ως εξής: 11 στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, 84 στην Αττική, ισάριθμα (84) στην Κεντρική Μακεδονία, 10 στο Βόρειο Αιγαίο, 34 στη Δυτική Ελλάδα, 64 στη Στερεά Ελλάδα, 16 στο Νότιο Αιγαίο, 65 στη Δυτική Μακεδονία, 71 στην Κρήτη, 33 στην Πελοπόννησο και 112 στη Θεσσαλία.

 

Η απόφαση του υπουργού Παιδείας βασίζεται στην εφαρμογή του νέου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο ισχύει από το σχολικό έτος 2013-2014 και στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται πως οι απώλειες διδακτικών ωρών, που προκύπτουν από τη διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων λόγω κατάληψης για χρονικό διάστημα έως και τρεις εργάσιμες ημέρες, αναπληρώνονται κατά το χρονικό διάστημα των διακοπών του Πάσχα.

Σε περίπτωση που η λειτουργία σχολικής μονάδας διακόπτεται λόγω κατάληψης για περισσότερες από τρεις εργάσιμες ημέρες, το διδακτικό έτος στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα παρατείνεται για όσες ημέρες διήρκεσε η κατάληψη πέραν των τριών εργάσιμων ημερών.

 

Ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, δήλωσε το πρωί της Τρίτης στο STAR ότι οι καθηγητές που δεν θα παρουσιαστούν την Τετάρτη στα σχολεία τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με πειθαρχικές διώξεις. Η δήλωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.

«Αντί να απολογείται το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση που ακόμα και σήμερα υπάρχουν κενά σε μαθήματα, αντί να απολογείται για τα κενά εκπαιδευτικών σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αντί να απολογείται για το γεγονός ότι στα ΕΠΑΛ οι μαθητές διδάχθηκαν ελάχιστες ώρες ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τολμά να αμφισβητεί ευθέως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία και στον συνδικαλιστικό αγώνα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.

 

Πηγή: in.gr