Στρατό στην Πολωνία στέλνουν οι ΗΠΑ

Την αποστολή 600 στρατιωτών στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής προκειμένου να λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για μια κίνηση των ΗΠΑ που έχει στόχο να καθησυχάσει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ μετά την προσάρτηση από την Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας.

Ένας λόχος 150 ανδρών της 173ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του αμερικανικού στρατού, που στρατοπεδεύει στην Ιταλία, αναμένεται να φτάσει την Τετάρτη στην Πολωνία και περίπου 450 άνδρες αναμένονται τις προσεχείς ημέρες στην Εσθονία, την Λετονία και την Λιθουανία για στρατιωτικές ασκήσεις οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν τους προσεχείς μήνες και πέραν αυτών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κέρμπι.

Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτές οι ασκήσεις που προγραμματίζεται να διεξαχθούν γίνονται επιπροσθέτως του τακτικού προγράμματος εκπαίδευσης που έχει ο αμερικανικός στρατός με αυτές τις χώρες και διευκρίνισε ότι αυτές προστέθηκαν λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.
«Οι ΗΠΑ λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις υποχρεώσεις τους βάσει του Άρθρου 5 της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αν και αυτές δεν είναι ασκήσεις του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Κέρμπι και κατέληξε λέγοντας ότι πρόκειται για μια  χειροπιαστή ένδειξη της προσήλωσής των ΗΠΑ στις υποχρεώσεις που έχουν για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

 

 

Πηγή: Ναυτεμπορική