Ξεκίνησε η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στην Ελλάδα με σκοπό την ευθυγράμμιση όλων των αξιών με τις τιμές της αγοράς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, η ευθυγράμμιση των τιμών έχει ήδη ξεκινήσει και διενεργείται από ομάδα με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Αβραάμ Γούναρη.

 

Τα ανωτέρω στοιχεία έδωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στον Ελληνα ευρωβουλευτή Κ.Χρυσόγονο έπειτα από ερώτηση που υπέβαλε ο τελευταίος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το νέο αυτόματο σύστημα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών θα είναι έτοιμο στα τέλη Ιανουαρίου 2016. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι αντικειμενικές αξίες να τροποποιηθούν νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2016.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι με την ολοκλήρωση της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής, η αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων θα γίνεται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται η συνδρομή επιτροπών προκειμένου να αποφανθούν για τις νέες τιμές σε κάθε ζώνη. Το ηλεκτρονικό σύστημα θα αντλεί στοιχεία από όλη την Ελλάδα, που θα προέρχονται από φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, οι κτηματικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και τα υποθηκοφυλακεία. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ενιαία πλατφόρμα την οποία θα χρησιμοποιούν πλέον όλοι οι φορείς του Δημοσίου, από πολεοδομίες, δήμους, ΔΕΗ, επιμελητήρια, υπουργείο Οικονομικών κ.λπ.

Με τις τιμές που θα «βγάζει» το σύστημα θα υπολογίζονται οι φόροι των ακινήτων, καθώς και τα τέλη που επιβάλλονται κατά περίπτωση. Θα δημιουργηθεί, δηλαδή, ένας μαθηματικός τύπος με βάση τον οποίο θα προκύπτουν οι τιμές ζώνης και το μόνο που θα αλλάζει είναι ο συντελεστής για τη φορολόγηση των ακινήτων, ανάλογα με τα έσοδα που θέλει να εισπράξει το Δημόσιο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, μεσοσταθμικά οι αντικειμενικές τιμές σήμερα είναι υψηλότερες κατά 15%-20% από τις εμπορικές τιμές σε πανελλαδικό επίπεδο.