Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για το «δίχτυ ασφαλείας»

Με επίκεντρο τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν το «δίχτυ ασφαλείας» που θα έχει η Ελλάδα μετά το τέλος της μνημονιακής εποχής, ξεκίνησαν ήδη σε ανώτατο επίπεδο οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης, των θεσμικών εκπροσώπων της ΕΕ και των οικονομικά ισχυρών χωρών της Ευρώπης.

 

Οι κ. Σαμαράς και Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της νέας συνάντησης που είχαν χθες, αναφέρθηκαν εκτενώς στο ζήτημα αυτό, καθώς η Αθήνα διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι θα υπάρξει θετικό πρόσημο στην τρέχουσα αξιολόγηση και κατά συνέπεια αυτό θα «ξεκλειδώσει» και την απόφαση για τον χρόνο αλλά και το επόμενο βήμα που οδηγεί στην προληπτική γραμμή στήριξης και στην έξοδο από την κρίση.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο καθεστώς που θα διαδεχθεί τη μνημονιακή εποχή θα διαρκέσει έναν χρόνο και η Αθήνα θα έχει τη δυνατότητα, εφόσον υπάρξει πρόβλημα με τις αγορές, να χρησιμοποιήσει το δίχτυ ασφαλείας που θα έχει διαμορφωθεί, υπό τη μορφή της προληπτικής γραμμής στήριξης.

 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τα χρήματα σε αυτήν τη «γραμμή» θα τα δεσμεύσουν οι εταίροι από το ποσό των χρημάτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα τους επιστραφούν. Στην περίπτωση αυτή δεν θα υπολογίζονται στο χρέος εάν δεν χρησιμοποιηθούν.

 

Οι όροι

 

Σχετικά με τους όρους, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αυτοί θα συμφωνηθούν από την αρχή, δεν θα πρόκειται για νέο μνημόνιο και θα σχετίζονται με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και την πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες η Αθήνα θα παρουσιάσει πριν από τα Χριστούγεννα.

 

Από τα τεστ αντοχής των τραπεζών, πάντως, θα εξαρτηθεί ποιο θα είναι το ποσό από τα 11,6 δισ. ευρώ του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα απαιτηθεί, σημείωναν τα ίδια πρόσωπα, τα οποία τόνιζαν ότι θα είναι μικρό. Παράλληλα, εξέφραζαν την εκτίμηση ότι οι τράπεζες θα καλύψουν τις όποιες ανάγκες τους με ιδιωτικούς πόρους, που σημαίνει ότι σχεδόν το συνολικό ποσό των 11,6 δισ. ευρώ θα επιστραφεί στους Ευρωπαίους εταίρους και θα μειωθεί ανάλογα το χρέος.

 

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης, στόχος της κυβέρνησης είναι επίτευξη συμφωνίας πριν από τα Χριστούγεννα, δηλαδή μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής (18-19 Δεκεμβρίου). Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα έχουν γίνει τα τεστ αντοχής και θα υπάρχει μια «καθαρή» εικόνα για τις αποφάσεις των εταίρων για το χρέος.

 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε χθες το στίγμα των προθέσεών του καθώς σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ και προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης και της σταθεροποίησης, διαπραγματευόμαστε στενά με τους δανειστές μας την επόμενη μέρα μετά το τέλος του προγράμματος, για μια συνετή έξοδο στην κανονικότητα».

 

Πηγή: Έθνος