Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση

Ως πρώτο βήμα για την άμεση ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, «και όχι ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικής πολιτικής», παρουσίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, που συζητείται σε κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης.

 

Ο κ. Ζαχαριάς τόνισε στην ομιλία του πως έπειτα από έξι χρόνια νεοφιλελεύθερων πολιτικών, η ανθρωπιστική κρίση μπαίνει για πρώτη φορά στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά τροχοπέδη για τις παλαιότερες νεοφλελεύθερες επιλογές που διόγκωσαν την ακραία φτώχεια, καθώς θέτει διαφορετικές επιλογές με κοινωνικό πρόσημο, αποτελώντας έτσι και μια έμπρακτη ανταπόκριση στο κίνημα αλληλεγγύης που συγκροτήθηκε τα τελευταία χρόνια για την προστασία των ανέργων και των νεόπτωχων.

 

«Όλες οι παροχές γίνονται σε είδος και όχι σε υλική αξία. Παρεμβαίνουμε δίνοντας στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πρόσβαση στα βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως η παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και η δωρεάν επανασύνδεση- και οι ρυθμίσεις αυτές έρχονται να συμπληρώσουν εκείνες του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ» ανέφερε ο κ. Ζαχαριάς. Χαρακτήρισε, επίσης, «σημαντική» την επιδότηση του ενοικίου των πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών και σημείωσε πως το νομοσχέδιο ωστόσο, αποτελεί «πρώτο βήμα άμεσης παρέμβασης» που πρέπει άμεσα να συμπληρωθεί με μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων που αντιμετωπίζουν την ακραία φτώχεια, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, «χωρίς εξαιρέσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια».

 

Για το δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου, που αφορά την πάταξη της διαφθοράς, προβλέποντας συν τοις άλλοις συγκέντρωση των υφισταμένων υπηρεσιών σε μία ενιαία Γενική Γραμματεία, υπό τον υπουργό Επικρατείας, ο κ. Ζαχαριάς παρατήρησε πως η δέσμευση της Αριστεράς για απόλυτη διαφάνεια δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσω κατακερματισμένων υπηρεσιών και πως ο συγκεκριμένος κυβερνητικός σχεδιασμός θα επιφέρει οφέλη και εξοικονομήσεις, ιδίως στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων.

 

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο εισηγητής του νομοσχεδίου Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, για τις διατάξεις που περιλαμβάνει για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, παρά τις κάποιες ασάφειες που υφίστανται στην κοστολόγηση των λαμβανομένων μέτρων και παρά τις έντονες διαφωνίες που έχει η ΝΔ, στο κεφάλαιο του νομοσχεδίου που αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς

 

«Θέλουμε να είναι σαφές πως η ΝΔ είναι υπέρ κάθε μέτρου ανακούφισης ευπαθών κοινωνικών στρωμάτων- άλλωστε λειτουργούν πλάι σε μέτρα που ήδη υλοποιούνται από προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα συσσίτια της Εκκλησίας για τους απόρους, η πρόσβαση όλων στα νοσοκομεία και η προστασία της πρώτης κατοικίας. Ήδη απ’ τον Μάιο του 2014, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, σε εκπόνηση προγραμμάτων με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Βοηθείας προς τους απόρους και είχε διανέμει κοινωνικό μέρισμα 450 εκατ. ευρώ σε 750.000 νοικοκυριά, που κατέστη δυνατόν λόγω του πρωτογενούς πλεονάσματος που εξασφάλισε» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

 

Έντονες είναι οι διαφωνίες από πλευράς ΝΔ στο κεφάλαιο που αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς, καθώς -όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος- «δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτήν την υπερσυσσώρευση δομών του κράτους δικαίου, περί τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, υπό τον υπουργό Επικρατείας που τελικά αναφέρεται στον πρωθυπουργό».

 

«Είναι προφανές πως η στόχευση είναι το έργο όλων αυτών των υπηρεσιών να διεξάγεται από δω και πέρα με όρους πολιτικής επιρροής και ιδιοτέλειας» εκτίμησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «ενώ η υπαγωγή δικαστικών λειτουργών στη λειτουργία της Γραμματείας, παραβιάζει την διάκριση των εξουσιών».

 

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί να προβεί σε αναθεώρηση του άρθρου 10, που περιγράφει την ένταξη της δραστηριότητας των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς στο έργο της Γραμματείας.