Κτίριο δημοτικής αοτυνομίας: Μετατρέπεται σε πολυχώρο πολιτισμού

Χρήσεις πολιτισμού πρόκειται να φιλοξενήσει το κτίριο της καταργηθείσας δημοτικής αστυνομίας Θεσσαλονίκης, το οποίο αναμένεται να ανοίξει εκ νέου τις πύλες του για τους πολίτες μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.

 

Το δημοτικό ακίνητο της οδού Μοναστηρίου 93 παρέμενε ερμητικά κλειστό εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο και συγκεκριμένα από το Σεπτέμβριο του 2013, οπότε καταργήθηκε εν μία νυκτί με κυβερνητική απόφαση η δημοτική αστυνομία, τις ανάγκες της οποίας προοριζόταν να καλύψει, όταν η περασμένη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να διαθέσει ποσό άνω του 1 εκατ. ευρώ για την πλήρη ανακατασκευή του.

Η αξιοποίηση του κτιρίου και οι νέες χρήσεις που αυτό θα έπρεπε να φιλοξενήσει μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας απασχόλησαν πολλές φορές την εκτελεστική επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεδριάσεις που είχε στο πρόσφατο παρελθόν υπό τον Γιάννη Μπουτάρη. Η λογική που φαίνεται πως επικράτησε είναι ότι αυτό το δημοτικό ακίνητο πρέπει να αξιοποιηθεί, για να καλύψει κατά κύριο λόγο ανάγκες των πολιτών που κατοικούν στη δυτική πλευρά της πόλης.

 

ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών και Ανάπτυξης Χασδάι Καπόν σε πρώτη φάση στους χώρους του δημοτικού ακινήτου της οδού Μοναστηρίου 93 θα λειτουργήσουν δύο δημοτικές βιβλιοθήκες.

Ειδικότερα στο δεύτερο όροφο του κτιρίου της καταργηθείσας δημοτικής αστυνομίας πρόκειται να μεταφερθούν οι περιφερειακές βιβλιοθήκες Σταθμού και Ξηροκρήνης, οι οποίες μέχρι πρότινος λειτουργούσαν σε μισθωμένους χώρους, στην οδό Αναγνωσταρά 9-11 και στη συμβολή της Χατζητσίρου με την Πηλειάδη αντίστοιχα. Με τη μεταφορά των δύο βιβλιοθηκών στο ιδιόκτητο κτίριο της οδού Μοναστηρίου πλέον των άλλων ο δήμος Θεσσαλονίκης επιτυγχάνει την εξοικονόμηση ενός ποσού της τάξης των περίπου 15.000 ευρώ ετησίως, το οποίο αντιστοιχεί στα μισθώματα που κατέβαλλε μέχρι πρότινος για τη στέγαση αυτών των υπηρεσιών.

Οι περιφερειακές βιβλιοθήκες Σταθμού και Ξηροκρήνης αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν στο κτίριο της οδού Μοναστηρίου 93 από την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου. Όπως γνωστοποιήθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης, με σκοπό να ολοκληρωθεί η μεταφορά τους στο νέο χώρο, οι δύο βιβλιοθήκες θα μείνουν κλειστές για το κοινό από τη Δευτέρα 2 μέχρι και τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

Εξάλλου, όπως πρόσθεσε ο κ Καπόν, στους χώρους του δημοτικού ακινήτου της οδού Μοναστηρίου οι κάτοικοι της δεύτερης δημοτικής κοινότητας θα αποκτήσουν και το δικό τους πολιτιστικό κέντρο. Για το σκοπό αυτό, όπως αποφασίστηκε από τη δημοτική αρχή, θα διατεθεί ο τρίτος όροφος, ενώ οι χρήσεις που θα δοθούν στους υπόλοιπους χώρους του πενταώροφου κτιρίου ακόμη δεν έχουν καθοριστεί.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία