Λευκός καπνός για επιστροφή της τρόικας

Θετικά κατ’ αρχάς αποτιμά η Κομισιόν τα μέτρα που παρουσίασε η Αθήνα, εκφράζοντας αισιοδοξία για επανάληψη των συνομιλιών επί ελληνικού εδάφους εντός της εβδομάδας.

 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η τρόικα θα πιάσει δουλειά στην Αθήνα την Τετάρτη ως αποτέλεσμα της σύγκλισης απόψεων που διαπιστώθηκε και της επιβεβαίωσης της προόδου στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

 

Οπως εκτιμούν στην έδρα της Κομισιόν, από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί η έλευση του κλιμακίου στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα να μην είναι μακροχρόνιες και να ολοκληρωθούν με την επίτευξη «συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο» -που θα σηματοδοτεί ουσιαστικά και την ολοκλήρωση του ελέγχου- έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

 

Μία παρόμοια εξέλιξη θα ανοίξει τον δρόμο για συζήτηση στο Eurogroup για «την επόμενη ημέρα», με έμφαση στην ενισχυμένη πιστωτική γραμμή, στους όρους αλλά και στη διάρκεια της όποιας επέκτασης του προγράμματος, τονίζουν στην κοινοτική πρωτεύουσα.

 

Ανώτερη πηγή της Ευρωζώνης σημείωνε, πάντως, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται με εντατικό τρόπο.

 

Επισήμως, ενδεικτική ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος, αφού υπενθύμισε τις επισημάνσεις του επιτρόπου οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί για την ανάγκη επιτάχυνσης των συζητήσεων, έκανε λόγο για «σύγκλιση απόψεων» μετά το Παρίσι.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό. Εξάλλου, στην έδρα της Κομισιόν διέψευδαν τις φήμες για τη σύγκληση έκτακτου Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου.

 

Σε περίπτωση που υπάρξει τελικά άρση του αδιεξόδου και ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 8 Δεκεμβρίου, τότε το Eurogroup προτίθεται να δρομολογήσει την τεχνική παράταση μέχρις ότου διαπιστώσει ότι έχει υπάρξει πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

 

Αυτό μπορεί να γίνει είτε για μία περίοδο που εκτιμάται μεταξύ 4-6 εβδομάδων, καθώς για μικρή παράταση δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη εθνικών κοινοβουλίων χωρών του ευρώ, είτε μέσω της έγκρισης από τα κοινοβούλια μεγαλύτερης παράτασης που ξεκινά από 6 μήνες και μπορεί να φτάσει έως και τους 12 μήνες.

 

Παράλληλα θα δίνεται η διαβεβαίωση από κοινοτικής πλευράς πως με την πιστή εφαρμογή των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η Αθήνα, η χώρα θα υπαχθεί στο καθεστώς της προληπτικής γραμμής πίστωσης.

 

Η Γερμανία ασκεί πιέσεις για μεγαλύτερη διάρκεια στην επέκταση του προγράμματος, εφόσον θεωρεί ότι ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία τίποτα δεν διασφαλίζει την εφαρμογή των αποφάσεων. Υπό αυτό το πρίσμα ορόσημο θα είναι το Eurogroup στα τέλη Ιανουαρίου, οπότε η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει αξιόπιστα δείγματα γραφής για την πλήρη συνέχιση της πιστωτικής γραμμής.

 

Από την επιχειρηματολογία που θα επιδείξει η ελληνική πλευρά θα εξαρτηθεί η στάση των Ευρωπαίων εταίρων, οι όποιοι έως τότε θέλουν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις πιθανότητες προσφυγής στις κάλπες.

 

Το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα εξετάσει ακόμη τον ρόλο του ΔΝΤ στη μετα-Μνημόνιο εποχή, ενώ δεν αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Ο καθορισμός της σχέσης Ευρωζώνης – ΔΝΤ είναι καθοριστικής σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ευρωπαϊκή συμμετοχή στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, ενώ αυτή του ΔΝΤ συνεχίζεται έως το πρώτο τρίμηνο του 2016.

 

Πηγή: Έθνος