Μαύρη τρύπα 1,5 δισ. ευρώ σε Εφορίες και Ταμεία

Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζουν τα φορολογικά έσοδα «με το καλημέρα» της νέας χρονιάς, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισπράξεις του Δημοσίου στο πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου σημειώνουν «βουτιά» που υπερβαίνει το 30% έναντι του στόχου, πράγμα που σημαίνει ότι η «μαύρη τρύπα» ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.

 

Οξύ είναι το πρόβλημα και στα ασφαλιστικά ταμεία, με τα έσοδα να υποχωρούν το τελευταίο τρίμηνο κατά 18% λόγω και της αποτελμάτωσης των αιτήσεων για τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Υπολογίζεται ότι μόνο στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα για φέτος θα φτάσει το 1,3 δισ. ευρώ.

 

Στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων πολλά θα κριθούν από τη στάση των φορολογουμένων στο τέλος του μήνα, καθώς εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της πέμπτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

 

Ο Ιανουάριος είναι ιδιαίτερα δύσκολος μήνας για τις φορολογικές εισπράξεις, αφού θα πρέπει να εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου 4,5 δισ. ευρώ, στόχος ο οποίος από τώρα εκτιμάται ότι είναι αδύνατον να επιτευχθεί λόγω των πολιτικών εξελίξεων. H εξέλιξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όταν αστές ξεκινήσουν.

Στάση πληρωμών

 

Ο εκτροχιασμός των εσόδων τις τελευταίες ημέρες αποδίδεται στην άτυπη στάση πληρωμών των φορολογουμένων που προσδοκούν ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό με αποφάσεις κατάργησης φόρων όπως του ΕΝΦΙΑ, διαγραφή οφειλών και μια ευνοϊκότερη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Μόνο από τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ (Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου) το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει ότι θα εισπράξει περίπου 800 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να προστεθούν (δημοσιονομικά) στον προϋπολογισμό του 2015.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν τελικά το υπουργείο Οικονομικών καταφέρει να εισπράξει το συγκεκριμένο ποσό από τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, αφού μήνα με τον μήνα ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν τα 73 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί έντονος προβληματισμός για τον προϋπολογισμό του 2015, αφού στο σκέλος των εσόδων όπως όλα δείχνουν κάνει «ποδαρικό» με το…αριστερό, ενώ το 2014 έκλεισε με «μαύρη τρύπα» 2 δισ. ευρώ.

Σε «οικονομικό αδιέξοδο» οδηγείται το ασφαλιστικό σύστημα, με τα έσοδα να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και τα ελλείμματα να διογκώνονται. Με βάση τους προϋπολογισμούς, η μαύρη τρύπα σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ θα φτάσει το 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ έλλειμμα φαίνεται πως θα έχει φέτος και το ΕΤΑΑ (ανεξάρτητα απασχολούμενοι).

Σημειώνεται πως το ΙΚΑ -με βάση τον προϋπολογισμό- θα έχει φέτος έλλειμμα 735 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα αυτό τον μήνα προχώρησε στη… δοκιμασμένη συνταγή του εσωτερικού δανεισμού για μία εβδομάδα, ενώ άντλησε ρευστότητα από την ολιγοήμερη μετατροπή ομολόγων του σε repos (τακτική που εφαρμόζει το Ταμείο).

Στον ΟΑΕΕ σε 556 εκατομμύρια υπολογίζεται φέτος το έλλειμμα, ενώ ειδικοί στο Ασφαλιστικό εκτιμούν πως στο τέλος του έτους n κατάσταση Θα είναι χειρότερη. Σχεδόν οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κάνει στάση πληρωμών και δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Τέλος το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (μηχανικοί, δικηγόροι, υγειονομικοί”) εκτιμάται πως θα έχει έλλειμμα 234,1 εκατομμύρια ευρώ.

Με δεδομένο πως φέτος η κρατική χρηματοδότηση είναι μειωμένη, αναζητείται φόρμουλα για την οικονομική στήριξη των ταμείων. Ειδικοί στο Ασφαλιστικό εκτιμούν πως θα αναζητηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση από το ειδικό κεφάλαιο (ΑΚΑΓΕ) προκειμένου τα ταμεία να ανταποκριθούν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους. Παράλληλα αναμένεται τα ταμεία να ζητήσουν μεγαλύτερη «προκαταβολή» από την κρατική χρηματοδότηση, ενώ αναζητείται φόρμουλα για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας (όπου πρέπει να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος).

 

Σε τέλμα η ρύθμιση των οφειλών

 

Η κάθετη πτώση στις αιτήσεις για την ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και το «πάγωμα» των φορολογικών ελέγχων λόγω της προεκλογικής περιόδου επιτείνουν τον εκτροχιασμό στις εισπράξεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Οι φορολογούμενοι εμφανίζονται απρόθυμοι να ενταχθούν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς πέραν της οικονομικής στενότητας προσδοκούν αλλαγές στο σύστημα πληρωμών αλλά και γενικότερα στη φορολογία από τη νέα κυβέρνηση.

Η μαζική υποβολή αιτήσεων που καταγράφηκε το πρώτο δεκαήμερο, που τέθηκε σε ισχύ η νέα ρύθμιση, δεν συνεχίσθηκε, αφού ο αριθμός των αιτήσεων από 10.000 που ήταν την ημέρα έχει πέσει σης 1.500-2.000 την ημέρα. Σε τέλμα βρίσκεται η ρύθμιση των οφειλών, αφού έχει μειωθεί σημαντικά το ενδιαφέρον συμμετοχής. Η διορία για την υπαγωγή στη ρύθμιση λήγει στσ τέλος Μαρτίου και αποτελεί την τελευταία ευκαιρία των Ταμείων να βρουν ζεστό χρήμα.

Ενδεικτικό της πτωτικής πορείας των αιτήσεων είναι πως τον Νοέμβριο ξεπερνούσαν τις 2.000 οι αποφάσεις που έβγαιναν κάθε ημέρα και μάλιστα υπήρξε ημέρα που έφτασαν ακόμα και τις 3.299. Ωστόσο, μετά την 31η Δεκεμβρίου υπάρχει κατακόρυφη πτώση των αιτήσεων, σι οποίες κυμαίνονται από 519 έως 1.027 την ημέρα.
 

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος