Μειονοτικά… «παιχνίδια» στη Θράκη

Ευκαιρία για να μετρήσει τις δυνάμεις της, θεωρεί η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης τις επερχόμενες εκλογές. Σχεδόν πάντα με τη κηδεμονία και τη καθοδήγηση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, τα στελέχη της μειονότητας επιχειρούν να καταγράψουν νίκες σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, καθώς και στις ευρωεκλογές.

Η ΝΔ δεν περιμένει πολλά καθώς η διείσδυσή της στη μειονότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, ειδικά από τότε που ανέλαβε αρχηγός ο Αντώνης Σαματάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί -όχι πάντα με επιτυχία- να αποσπάσει μερίδιο από τη "πίτα". Η αυτόνομη κάθοδος του μειονοτικού κόμματος DEB στις ευρωεκλογές αλλά και οι παλινωδίες της Κουμουνδούρου αναφορικά με τους υποψήφιους που επιλέγει, έχουν χαλάσει τη "σούπα" που ετοίμαζε να… σερβίρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στις ευρωεκλογές, το μειονοτικό κόμμα DEB (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας) αποφάσισε για πρώτο φορά να κατέβει αυτόνομο. Ο πρόεδρος του, Μουσταφά Αλή Τσαβούς, πήρε το "πράσινο φως" από τον τούρκο πρόξενο Οσμέν Σενέρ για να κατέλθει στο στίβο των ευρωεκλογών το κόμμα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές και αυτό γιατί υπάρχει μεγάλη δυστοκία ανάμεσα στους μουσουλμάνους της περιοχής, να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο. Από έγκυρες πηγές έγινε γνωστό ότι οι αρμόδιοι του DEB λαμβάνουν σχεδόν πάντα αρνητική απάντηση από εκείνους που προσεγγίζουν και πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα 42 ονόματα που απαιτούνται για το ευρωψηφοδέλτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής αναμένεται να είναι ο αντιπρόεδρος του κόμματος και δημοσιογράφος της τουρκόφωνης εφημερίδας της Ξάνθης "Γκιουντέμ", Οζάν Αχμέτογλου.

Τα στελέχη του κόμματος παραδέχονται ότι δεν είναι σε θέση να εκλέξουν ούτε έναν ευρωβουλευτή. Αλλά, όπως λένε, πήραν την απόφαση να κατέβουν αυτόνομα, διαμαρτυρόμενα για τη στάση των κομμάτων, τα οποία μέχρι και τις προηγούμενες εκλογές δεν είχαν βάλει σε εκλόγιμη θέση κάποιο πρόσωπο της μειονότητας. Βέβαια, το συγκεκριμένο επιχείρημα καταρρέει καθώς φέτος -όπως είναι γνωστό- οι ευρωεκλογές δεν θα γίνουν με λίστα, αλλά με σταυρό προτίμησης. Έτσι, οι άνθρωποι του DEB θα μπορούσαν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους. Η απόφαση της αυτόνομης καθόδου του μειονοτικού κόμματος στις ευρωεκλογές έχει χαλάσει τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φιλοδοξούσε να εντάξει πολλά στελέχη του μουσουλμανικού στοιχείου της περιοχής προκειμένου να αδράξει τις ψήφους. Αρχικά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επιλέξει την 37χρονη τσιγγάνα Σουλεϊμάν Σαμπιχά, την οποία έδιωξε μέσα σε λίγα 24ωρα. Αντικαταστάθηκε με διαδικασίες – εξπρές από τον στενό συνεργάτη του βουλευτή Ξάνθης του κόμματος, Χουσείν Ζεϊμπέκ, Οσμάν Μεστάν Ουμίτ. 
Για την εκλογή νέας διοίκησης στην Περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Εκεί, το κάθε κόμμα έχει εντάξει στο ψηφοδέλτιο του πρόσωπα της μουσουλμανικής μειονότητας. Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε και πάλι φάουλ καθώς επέλεξε για υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο τον δικηγόρο Αχμέτ Κουρτ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών του με τον αρχηγό του εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας "Γκρίζοι Λύκοι". 

ΞΑΝΘΗ

Ο "Καλλικράτης" έχει αφήσει μία… γλυκόξινη γεύση στα χείλη των κατοίκων της ακριτικής Ξάνθης. Μεγάλο μέρος της μειονότητας, η οποία αντιπροσωπεύει το 36,7% των κατοίκων του νομού, «εκδιώχθηκε» σε έναν τεράστιο Δήμο, ενώ το υπόλοιπο θα συμβιώσει «Καλλικρατικά» με τους Χριστιανούς. Όπως και να έχει, η μουσουλμανική μειονότητα θα ελέγχει αποκλειστικά τον μεγαλύτερο σε έκταση δήμο (Μύκης) και θα ασκεί μεγάλη επιρροή σε δύο άλλους (Αβδήρων και Τοπείρου). Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό πως ενώ οι μουσουλμάνοι στο νομό είναι 37.393 (ποσοστό 36,7%) έχουν στη κατοχή τους μόλις το 25% του πλούτου, καθώς ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και με χειρονακτικές εργασίες. Οι περισσότεροι έχουν στοιχειώδη μόρφωση και είναι εύκολα «καθοδηγήσιμοι» πολιτικά. 

Υποψήφιοι είναι ο νυν δήμαρχος Μουσταφά Τσουκάλ, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Ιρφάν Χατζηγγενέ και ο δημοσιογράφος της "Γκιουντέμ" Τσεμίλ Καπτζά. Και οι τρεις θεωρούνται κοντά στο τουρκικό προξενείο και έχουν τη στήριξή του. 
 

ΡΟΔΟΠΗ

Στη γειτονική Ροδόπη, ο "Καλλικράτης" προχώρησε στη δημιουργία δύο μουσουλμανικών θυλάκων. Οι μουσουλμάνοι «κρατήθηκαν» σε δύο ορεινούς δήμους (Ιάσμου και Αρριανών) ενώ οι Χριστιανοί απέσπασαν τα «φιλέτα» της Κομοτηνής και της Μαρώνειας. 

Στον δήμο Ιάσμου υποψήφιοι είναι ο νυν δήμαρχος Ισμέτ Καδή, ο πρώην δήμαρχος Κυριάκος Αμούζας και ο Μπιλγκέ Φερχάτ που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Στον δήμο Αρριανών υποψήφιοι είναι ο νυν δήμαρχος Ιμπραήμ Σερήφ και ο Αμέτ Ριτβάν. Και οι δύο έχουν τη στήριξη του προξενείου. 

Το… Προξενείο

Ο Οσμάν Σενέρ συμπληρώνει δύο χρόνια στη θέση του τούρκου προξένου Κομοτηνής. Έχει επιδείξει αξιοζήλευτη δραστηριότητα καθώς "όργωσε" πολλές φορές τη Ροδόπη και τη Ξάνθη, επιχειρώντας να κρατήσει μέσα στο "μαντρί" της τουρκικής διπλωματίας σχεδόν κάθε πολίτη που δεν είναι χριστιανός στο θρήσκευμα! Οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν ένα προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο. Θέλει να αποδείξει στην Άγκυρα ότι έχει τη δύναμη να υποδείξει, να επιβάλει και να εκλέξει πολλούς μουσουλμάνους συμβούλους. Σχεδόν όλοι οι μουσουλμάνοι υποψήφιοι περνούν από το γραφείο του κ. Σενέρ για να υποβάλουν τα σέβη τους αλλά και την υποτέλειά τους στο Προξενείο. Άλλωστε, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το χρήμα ρέει άφθονο στο προξενείο, το οποίο φροντίζει να ανταμείβει τους εκλεκτούς υποψήφιους του. 

Ο κ. Σενέρ αποχωρεί από τη θέση του το ερχόμενο καλοκαίρι. Είχε καταθέσει αίτημα στο τουρκικό ΥΠΕΞ να παραμείνει στη θέση του για έναν ακόμη χρόνο. Όμως, ο Νταβούτογλου το απέρριψε και τον γυρίζει στην Άγκυρα προκειμένου να μετεκπαιδευτεί. Αυτή η προοπτική άρεσε στη κυρία Σενέρ, η οποία μπορεί να κάνει μία πολυτελή, άνετη και δραστήρια ζωή στην Αθήνα, όπου μένει με το παιδί της, αλλά επιθυμεί να επιστρέψει στη πατρίδα της. Πλέον, θα εγκαταλείψει τις βόλτες στο Κολωνάκι και τη Κηφισιά, καθώς και τα λατρεμένα μπουζούκια και να εγκλιματιστεί και πάλι στη συντηρητική ζωή της τουρκικής πρωτεύουσας. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr