Μειώθηκε η θνησιμότητα παιδιών κάτω των 5 ετών το 2013

Το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών κάτω των πέντε ετών συνεχίζει να μειώνεται και η μείωση αυτή επιταχύνθηκε το 2013, διαπιστώνει η UNICEF σε μια έκθεση προόδου η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Σύμφωνα με την έκθεση Επίπεδα και Τάσεις της Παιδικής Θνησιμότητας 2014, 6,3 εκατ. παιδιά μικρότερα από πέντε ετών έχασαν τη ζωή τους το 2013 κατά κύριο λόγο από αίτια που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί , ήτοι 200.000 λιγότερα από ό,τι το 2012.

Από το 1990 ως το 2013 το ποσοστό θνησιμότητας έχει μειωθεί κατά 49% συνολικά και η μέση ετήσια μείωση έχει επιταχυνθεί, σύμφωνα με την οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά.

Η Ανατολική Ασία, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, αλλά και η Βόρεια Αφρική είναι περιοχές όπου το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας μειώθηκε κατά τα δύο τρίτα και πλέον από το 1990. Στην υποσαχάρια Αφρική το ποσοστό μειώθηκε κατά 48%, αλλά παραμένει το υψηλότερο στον κόσμο (92 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων βρεφών).

Η πρόοδος σε ό,τι αφορά τη θνησιμότητα των νεογέννητων είναι πάντως πολύ πιο βραδεία. Το 2013 συνολικά 2,8 εκατ. βρέφη πέθαναν τον πρώτο μήνα της ζωής τους, κάτι το οποίο αποτελεί περίπου το 44% των θανάτων μεταξύ των παιδιών κάτω των 5 ετών.

Σύμφωνα με την UNICEF, τα νεογνά στην Ανγκόλα, τη χώρα όπου η θνησιμότητα των παιδιών είναι η υψηλότερη (167 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις) έχουν 84 φορές υψηλότερη πιθανότητα να πεθάνουν πριν φθάσουν τα 5 τους χρόνια από ό,τι τα παιδιά τα οποία γεννιούνται στο Λουξεμβούργο, τη χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας παιδιών παγκοσμίως (2).

Μετά την Ανγκόλα, ακολουθούν η Σιέρα Λεόνε (161 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις), το Τσαντ (148), η Σομαλία (146) και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (139). Μετά το Λουξεμβούργο τις καλύτερες επιδόσεις στην αποτροπή των θανάτων παιδιών καταγράφουν η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία (3).

Ο υποσιτισμός διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σχεδόν στους μισούς θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών. Ανάμεσα στις άλλες κύριες αιτίες είναι οι επιπλοκές κατά τον τοκετό, η πνευμονία, η διάρροια και η ελονοσία.

Σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF, η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να εξασφαλιστεί η επιβίωση των παιδιών είναι η καταπολέμηση των κυριότερων μολυσματικών ασθενειών με εκστρατείες εμβολιασμού, ενώ συνιστάται επίσης να χρησιμοποιούνται κουνουπιέρες ψεκασμένες με εντομοκτόνα και να αντιμετωπίζονται οι διάρροιες με ενυδάτωση.

Η έκθεση αυτή εκδίδεται κάθε χρόνο από μια ομάδα οργανώσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπό τη διεύθυνση της UNICEF και με τη συμμετοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας.