Μενεμένη: To 2015 αρχίζουν οι εργασίες για υπόγεια διάβαση

Στο πρώτο εξάμηνο του 2015 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή υπόγειας διάβασης σιδηροδρομικών γραμμών στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης. Το έργο, προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ, αφού ολοκληρωθεί (υπολογίζεται σε δύο χρόνια) θα κάνει ασφαλέστερες τις μετακινήσεις που σήμερα γίνονται μέσω της επικίνδυνης ισόπεδης διάβασης στην οδό Αγίας Παρασκευής.

«Η υλοποίηση του έργου θα διευκολύνει τις μετακινήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί η σύνδεση και η καλύτερη επικοινωνία στη δυτική Θεσσαλονίκη, που σήμερα εξυπηρετείται μόνο μέσω της οδού Αγίας Παρασκευής. Στο συγκεκριμένο τμήμα η δυτική Θεσσαλονίκη είναι κυριολεκτικά «κομμένη στα δύο».

Με το έργο αυτό, θα βελτιωθούν οι συνθήκες διέλευσης των διερχόμενων κατά μήκος της οδού, καθώς λόγω της υφιστάμενης κατάστασης έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα», περιέγραψε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, στη διάρκεια εκδήλωσης παρουσίασης του έργου που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Άστρον».

 

Ο γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ανέφερε πως η σύμβαση υπογράφεται άμεσα και εγκαθίσταται ο εργολάβος στις αρχές που επόμενου χρόνου.
«Αν και βρήκα έτοιμη δουλειά από την πλευρά της δημοτικής αρχής, απαιτείτο μελέτη για τα αποχετευτικά, διαδικασία ένταξης, δημοπράτηση και υπογραφή σύμβασης. Πήρα την πάσα και με τους συνεργάτες μου και τη βοήθεια της ΕΡΓΟΣΕ βάλαμε γκολ», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο «η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής διάβασης στη Μενεμένη είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του τι μπορούμε να πετύχουμε στη Θεσσαλονίκη συνεργαζόμενοι όσοι έχουμε θεσμική θέση, όπως οι κόμβοι της δυτικής περιφερειακής, οι δεκάδες σχολικές αίθουσες στη δυτική Θεσσαλονίκη, η παραχώρηση στο δήμο του στρατοπέδου του Παύλου Μελά, η χρηματοδότηση των δήμων για ασφαλτοστρώσεις, αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες που εκτελούνται καθώς και πολλές άλλες μικρότερες παρεμβάσεις εξίσου σημαντικές».

Το έργο, που έχει τίτλο «Κατασκευή κάτω διάβασης σιδηροδρομικών γραμμών οδού Αγίας Παρασκευής, Μενεμένης Θεσσαλονίκης», παρουσίασε με προβολή σχεδίων, φωτογραφιών και αναλυτικών πινάκων προϋπολογισμού ο Δημήτρης Κουτσούκος, δρ. πολιτικός μηχανικός της ΕΡΓΟΣΕ.

 

Το έργο περιλαμβάνει δύο υπόγειες διαβάσεις, η μία για την κίνηση των αυτοκινήτων και η μία για την κίνηση των πεζών. Η διάβαση οχημάτων θα είναι κλειστής διατομής μήκους 90 μέτρων, με τις ράμπες εισόδου-εξόδου και τους τοίχους αντιστήριξης.

 

Η κάτω διάβαση θα έχει επίσης κλειστή διατομή και μήκος 48 μέτρα με τις ράμπες εισόδου-εξόδου, τους τοίχους αντιστήριξης, τα κλιμακοστάσια και τους υδραυλικούς ανελκυστήρες. Θα ανακατασκευαστεί το οδικό τμήμα, μήκους 586,25 μέτρων από τη Μοναστηρίου έως την Αγία Παρασκευή. Θα γίνουν υδραυλικά έργα απορροής ομβρίων, τεχνικά έργα και ηλεκτροφωτισμός, σηματοδότηση, αποκατάσταση σιδηροδρομικών γραμμών κ.ά.

 

Πηγή: Μακεδονία