Μειώθηκαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Οκτώβριο

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Σημαντική μείωση κατέγραψαν οι εισαγωγές της Γερμανίας τον Οκτώβριο, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ακόμα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο από την επιβράδυνση στην Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,2% και οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 3,4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Απρίλιο του 2012.
Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας διευρύνθηκε στα 20,8 δισ. ευρώ από τα 19,2 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μείωση των εξαγωγών και των εισαγωγών κατά 0,5% και 1,0%, αντίστοιχα, και εμπορικό πλεόνασμα στα 20,0 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει, πάντως, το Reuters, οι οικονομολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το κατά πόσο η μείωση των εξαγωγών εντάσσεται σε μια ευρύτερη πτωτική τάση ή είναι αποτέλεσμα διόρθωσης μετά τα ισχυρά στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί για τον Σεπτέμβριο.