Μοσκοβισί: Κρίσιμη περίοδος, στόχος η εκταμίευση της δόσης

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Στην κρισιμότητα της περιόδου καθώς πλησιάζουν «σημαντικές προθεσμίες» για το πρόγραμμα αναφέρεται ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και υπογραμμίζει ότι «δεν πρέπει να χάσουμε τον στόχο» που είναι το θετικό σήμα για την εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup της Δευτέρας.

Σε κείμενο που δημοσίευσε σήμερα στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Μοσκοβισί αναγνωρίζει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ υπογραμμίζει πως «τις επόμενες μέρες και βδομάδες» ακολουθούν «συζητήσεις και δύσκολες αποφάσεις» .

Στόχος, κατά τον ίδιο, είναι «το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου» να δώσει ένα «θετικό σήμα» για την εκταμίευση της δόσης, ενώ εκφράζει την ελπίδα πως η πρώτη αξιολόγηση «θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους».
Αναφερόμενος στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για τους πλειστηριασμούς σημειώνει πως είναι ανάγκη να σημειωθεί «πρόοδος».

Συγκεκριμένα, εκφράζει την άποψη πως «οι πιο ευάλωτοι πρέπει να βοηθηθούν και να προστατευτούν», σε αντίθεση με αυτούς που θεωρούνται «στρατηγικοί παραβάτες» και οι οποίοι προσπαθούν «να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους».

Ο Γάλλος επίτροπος επί των Οικονομικών δηλώνει «αισιόδοξος», χάρη στο «κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης» που έχει αναπτυχθεί με την ελληνική κυβέρνηση.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι πλέον, μετά τη συμφωνία του Ιουλίου, αυτή με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε καλύτερα από την αρχή της κρίσης, το 2010. Οι προκλήσεις παραμένουν, αλλά υπάρχει κοινή βούληση να προχωρήσουμε μαζί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, αναγνωρίζει πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει «με θάρρος την προσφυγική κρίση», δηλώνοντας τη στήριξή του στη χώρα στη διαχείρισης αυτής της πρόκλησης.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σημειώνει πως «η πρόκληση είναι να προστατευθούν οι καταθέτες, να σταθεροποιηθεί το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει σταδιακή άρση των capital controls».

Πηγή: ΑΜΠΕ