Να προετοιμαζόμαστε;

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ανησυχία προκαλούν δημοσιεύματα για νέο νόμο στην Ιταλία, σύμφωνα με τον οποίο τα ακίνητα απλήρωτων στεγαστικών δανείων θα περιέρχονται στις τράπεζες. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο νόμο, τον οποίο ετοιμάζεται να εγκρίνει η πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση Ρέντσι στο ιταλικό κοινοβούλιο, μετά από δεκαοκτώ μήνες απλήρωτου στεγαστικού δανείου το ακίνητο θα περιέρχεται στις τράπεζες. Το σχετικό μέτρο μάλιστα, όπως αναφέρει ο Τύπος, αποτελεί συνέπεια ευρωπαϊκής Οδηγίας, η οποία αφορά τον ακριβή καθορισμό των όρων που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις τραπεζών και πελατών που ζητούν την χορήγηση στεγαστικών δανείων.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στις προθέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας ήταν αρχικά, το ακίνητο να περιέρχεται στην ιδιοκτησία της τράπεζας μετά από επτά απλήρωτες δόσεις του δανείου. Πολλές οργανώσεις καταναλωτών, όμως, όπως και το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο διαμαρτυρήθηκαν έντονα, θεωρώντας ότι με την νέα αυτή νομοθεσία θα πλήττονταν τα δικαιώματα των πολιτών και θα ευνοούνταν, παράλληλα, οι τραπεζικοί οργανισμοί. Ο νόμος θα προβλέπει επίσης ότι, σε περίπτωση που το ποσό πώλησης της κατοικίας ξεπερνά το σύνολο του δανείου, το υπόλοιπο θα καταβάλλεται στους πρώην ιδιοκτήτες του ακινήτου.

Μήπως όμως η καμπάνα χτυπάει και για τη χώρα μας; Όπως διαβάσαμε, ο νέος αυτός νόμος αποτελεί συνέπεια Κοινοτικής Οδηγίας που, λογικά, μάλλον θα έρθει και στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κόκκινων δανείων. Όμως, στη περίπτωση αυτή, θα τηρηθεί η διαφάνεια ή θα ισχύσει ότι κάνουν οι ελληνικές τράπεζες με τα αυτοκίνητα που κατάσχουν λόγω μη καταβολής των δόσεων από τους ιδιοκτήτες τους που πήραν δάνειο για να τα αγοράσουν; Γιατί, όπως είναι γνωστό, όταν μια τράπεζα πουλάει ένα κατασχεμένο αυτοκίνητο, στέλνει στον προηγούμενο ιδιοκτήτη του ένα έγγραφο με τον οποίο τον ενημερώνει για την τιμή πώλησης. Όμως είναι άγνωστο αν αυτή η τιμή είναι η πραγματική, καθώς ο προηγούμενος ιδιοκτήτης δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν όντως η τιμή πώλησης είναι η πραγματική. Είναι υποχρεωμένος να πιστέψει αυτό που του βεβαιώνει η τράπεζα. Σε περίπτωση όμως που ένα κατασχεμένο αυτοκίνητο πουληθεί σε υψηλότερη τιμή από την οφειλή του προηγούμενου ιδιοκτήτη, που πηγαίνουν τα υπόλοιπα χρήματα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που καμία τράπεζα δεν φαίνεται διατεθειμένη να απαντήσει.