‘Ναι’ από την Εκκλησία στον χώρο ταφής των μουσουλμάνων

IERA-SYNODOS-2015Ο χώρος ταφής των μουσουλμάνων η ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη και τα αποτεφρωτήρια αποτέλεσαν για ακόμη μια φορά τα θέματα της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συνεδρίασε σήμερα.

Όσον αφορά το θέμα της εκδόσης της ηλεκτρονικής Κάρτας του Πολίτη, για το οποίο ακόμη αναμένει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας το σχετικό προς διαβούλευση Νομοσχέδιο και την επ’ αυτού Εισηγητική Έκθεση, αποφασίσθηκε να τοποθετηθεί υπευθύνως την ώρα που πρέπει. Γι’ αυτό, άλλωστε, και συνιστά στον Ιερό Κλήρο, τους Μοναχούς και τους πιστούς να “ηρεμούν” και να “αναμένουν την τελική θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος”.

Η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε για τα πορίσματα και τις προτάσεις της πρώτης Πανελλήνιας Σύναξης των Υπευθύνων των Γραφείων Νεότητος των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου ε.έ. στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ανέθεσε την περαιτέρω επεξεργασία και υλοποίησή τους στην αρμόδια Συνοδική Επιτροπή επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος.

Κατόπιν αιτήματος της Πολιτείας η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να συναινέσει, ώστε εντός της εκτάσεως, την οποία η Εκκλησία της Ελλάδος είχε παραχωρήσει το 1992 και σήμερα λειτουργεί ως διαδημοτικό κοιμητήριο Σχιστού, να διατεθεί τμήμα 20 στρεμμάτων για τον ενταφιασμό μουσουλμάνων.

Παράλληλα, η Δ.Ι.Σ. εμμένει στη θέση της ότι αντιτίθεται στη δημιουργία αποτεφρωτηρίων εντός των κοιμητηρίων, καθώς πέραν της πρόκλησης θρησκευτικής σύγχυσης, θα προκληθούν προστριβές και αντιπαραθέσεις με συνέπειες τη διατάραξη της ησυχίας του χώρου και της κοινωνικής ειρήνης.