Νέα, αιματηρή κλιμάκωση της κρίσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν σήμερα μια φονική επίθεση εναντίον αυτονομιστών στην πόλη Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μια εξέλιξη την οποία καταδίκασε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έκανε λόγο περί ενός «εγκλήματος» το οποίο θα έχει «συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στα ουκρανικά στρατεύματα, τα οποία υποστηρίζονταν από ελαφρά τεθωρακισμένα, και τους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ στοίχισαν τη ζωή σε «έως και πέντε» ανθρώπους στις τάξεις των αυτονομιστών, ενώ ένας Ουκρανός στρατιωτικός τραυματίστηκε, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, προσθέτοντας ότι τρία οδοφράγματα που είχαν υψώσει οι φιλορώσοι κοντά στην είσοδο της πόλης «καταστράφηκαν».
«Εάν πράγματι το σημερινό καθεστώς στο Κίεβο άρχισε να χρησιμοποιεί το στρατό εναντίον του πληθυσμού σε αυτή τη χώρα, αυτό είναι ένα πολύ βαρύ έγκλημα εναντίον του ιδίου του λαού του», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν σε συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η επιχείρηση αυτή θα έχει «συνέπειες για τους ανθρώπους οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις» στο Κίεβο.

Ο ηγέτης των αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ είχε από τη δική του πλευρά ζητήσει την περασμένη Κυριακή να σταλούν στην περιοχή ρωσικά στρατεύματα.
Επί του πεδίου, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν νωρίτερα ότι σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών σε ένα οδόφραγμα των αυτονομιστών σε μια είσοδο βόρεια του Σλαβιάνσκ και κατόπιν πολλά τεθωρακισμένα οχήματα, το ένα εκ των οποίων έφερε την ουκρανική σημεία, πέρασαν από το σημείο ελέγχου, το οποίο είχαν πυρπολήσει οι φιλορώσοι.

Ωστόσο αργότερα οι ανταποκριτές του ιδίου πρακτορείου μετέδωσαν πως τα τεθωρακισμένα και οι Ουκρανοί στρατιωτικοί δεν ήταν πλέον στο σημείο μετά το μεσημέρι.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε από την δική του πλευρά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «αποχώρησαν» από αυτό και ότι το φυλάκιο περιήλθε εκ νέου στον έλεγχο των φιλορώσων οι οποίοι άρχισαν να οχυρώνουν τη θέση αυτή τοποθετώντας σακιά με άμμο.

Ο Πονομαριόφ, αυτοανακηρυγμένος δήμαρχος του Σλαβιάνσκ, μιας πόλης 100.000 κατοίκων, διέταξε τους άμαχους να εγκαταλείψουν το δημαρχείο.
«Τα σχολεία έχουν κλείσει στις κοινότητες που γειτονεύουν με το Σλαβιάνσκ», ανέφεραν οι αρχές της περιφέρειας του Ντονέτσκ —όπου υπάγεται η πόλη αυτή— οι οποίες από τη δική τους πλευρά έδωσαν στη δημοσιότητα έναν απολογισμό που κάνει λόγο για έναν νεκρό.

Το Σλαβιάνσκ βρίσκεται εδώ και πολλές ημέρες υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων φιλορώσων αυτονομιστών.

Άνδρες οπλισμένοι με επιθετικά τουφέκια, με στολές αγγαρείας χωρίς διακριτικά και κουκούλες έχουν καταλάβει πολλά δημόσια κτίρια.
Το Κίεβο ανακοίνωσε εξάλλου ότι «απελευθέρωσε» το δημαρχείο της Μαριούπολης, μιας πόλης περίπου 500.000 κατοίκων στη νοτιοανατολική Ουκρανία όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι. Σύμφωνα με τις αρχές στην επέμβαση υπήρξαν «πέντε τραυματίες». Βορειότερα, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης αυτονομιστών εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης στην Αρτεμίβσκ.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ